RSS Feed

A beton gyakori hibái

A beton a legsokoldalúbban és legtöbbet felhasznált építőanyagok közé tartozik. Strapabíró, masszív, könnyen alakítható, gazdaságos megoldást nyújt, ezért szinte mindenhol előszeretettel alkalmazzuk. A levegőben lévő szén-dioxid, egyéb káros anyagok és a különböző mechanika hatások miatt a beton felszíne vagy szerkezete sérülhet.

Ha a beton károsodik, felületén repedés keletkezik, a hibák javítását ne halogassuk, mert, ha elkésünk a rendbehozatallal, akár a beton lebontását is eredményezheti! Vegyük sorra azokat a hibákat, amik a felszínen keletkező repedéseket okozhatják! Az egyik, ami leggyakrabban előfordul, a hőingadozásból eredendő probléma, ennek okozója a beton húzószilárdságának gyenge minősége. Megtörténhet az is, hogy a beton hirtelen száradása idézi elő a repedéseket, ezért köztes időjárási viszonyokban dolgozzunk betonnal! A szélsőséges környezeti hatásokhoz kapcsolódva fontos megemlíteni télen jégoldás problémáját is, ennek hatása mindenki számára ismert.

A beton másik, összetettebb károsodása az úgynevezett karbonátosodás. A levegőben megtalálható szén-dioxid reakcióba lép a betonban fellelhető kalcium-hidroxiddal, amit, ha nem felügyelünk, a baj fokozatosan növekszik, a hiba nemcsak felszíni repedéseket eredményez, hanem a beton pH-értékénekcsökkenését is! Az alacsony pH-érték nem biztosítja a húzószilárdság stabilitását, ezért az anyag sérül. Ritkább esetben a beton meghibásodását, vegyi bomlás- vagy duzzadás is kiválthatja.

Felszíni jelenségek közé tartozik a beton virágzása, ami fehér foltokat eredményez, a hiba átmeneti, mert időjárási- és mechanikai tényezők befolyásolják feltűnésüket. Műszakilag semmit sem tudunk ellene tenni, csakis a változó külső hatások tüntethetik el.

Ha teljesen elhasználódott betonterülettel rendelkezik, és már a felszínen történő javítások sem segítenek, beton repesztéssel megoldhatja a problémát! Ehhez kérje a Diamondpower Bt. szakértelmét! Szolgáltatásainkról bővebben honlapunkon, a www.diamondpower.hu címen olvashat! Kérdés esetén hívjon minket telefonon a 06-46-372-317-es számon, vagy írjon e-mailt az info@diamondpower.hu címre!