RSS Feed

A csiszolásról bővebben

A csiszolástechnika az egyik legősibb anyagmegmunkáló eljárás. Ha belegondolunk, egy egész régészeti korszakot neveztek el róla, emlékezzünk csak vissza a történelemkönyvekben emlegetett csiszolt kőkorszakra. A csiszolástechnika történetében érdekességnek számít, hogy bár az évezredek alatt megjelentek a gépesített csiszolószerszámok, a csiszolóanyagok még ma is ugyanúgy ásványi szemcsék, mint régen. Bár a történelem során nem készültek pontos feljegyzések a csiszolástechnika változásáról, de feltételezhetjük, hogy a homok volt az elsőszámú csiszolóanyag. Ennek több oka van: egyrészt a homok az az anyag, amely a Föld bármely részén elérhető, másrészt kellőképpen kemény a csiszoláshoz, és nem oldódik a vízben, ezért száraz és nedves csiszolásra is alkalmas. Idővel a homok helyét felváltották a keményebb ásványi szemcsék és növényi rostanyagok.

A csiszolástechnika azért olyan népszerű, mert csiszolással szinte bármilyen anyag megformálható, ráadásul ezzel érhető el a legszebben kimunkált felület. Elég példának említenünk a márványszobrokat vagy a gyémántékszereket, de a művészi érték mellett a csiszolás praktikumot is képvisel: a kések sem lehetnének élesek csiszolás nélkül.A csiszolástechnika bizonyos szempontból nem más, mint forgácsolás, azzal a különbséggel, hogy a csiszolószerszám porszerű anyagot forgácsol a használat során. Ahhoz, hogy tökéletes csiszolómunkát végezzünk, gondosan meg kell választanunk a csiszolószerszámot és a csiszolóanyagot is. A végeredmény nagyban függ ettől a döntéstől, úgyhogy ha nincs nagy tapasztalatunk a csiszolástechnika terén, érdemes profi véleményét kikérni a témában.

Amennyiben csiszolószerszámra vagy csiszolóanyagra van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal! További információért látogasson el az F-K Technika Kft honlapjára, az www.fk-technika.hu webcímre, és tekintse meg termékeink széles választékát! Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot a +3630/990-7356 és a +36/23/368-087-es telefonszámok valamelyikén, illetve az fktechnika@gmail.com e-mail címen!