RSS Feed

A forrasztás történelme: A múlt és a jelen megoldásai

forrasztástechnika

Érdekes, hogy a legtöbb napjainkban alkalmazott eljárás már az ókorban is fellelhető volt kezdetleges formában. Ilyen például a forrasztástechnika is, melynek története egészen Mezopotámiáig nyúlik vissza. Az időszámításunk előtti időkből ránk maradt arany eszközökön jól látszik, hogy tűzben történő megmunkálást végeztek rajtuk. Emellett a forrasztástechnika már az ókori Görögországban is ismeretes volt, sőt, mondhatni minőségien alkalmazták, nem csoda tehát, hogy a lágyforrasztás is a görögöktől származik!

Ahhoz azonban, hogy megértsük ezt a folyamatot, érdemes tisztában lenni pár fogalommal és eljárással! Először is nézzük mit jelent a forrasztás maga? A forrasztás lényege, hogy fémek közötti oldhatatlan kötést hozzunk létre. A forrasztás hasonlóan a hegesztéshez egy diffúziós kötés, azonban a legfőbb eltérés a két eljárás között, hogy a forrasztásnál nincs szükség az alapanyag megolvasztására.

A forrasztástechnikában fontos, hogy mindig az alapanyagtól különböző, kisebb olvadáspontú anyaggal dolgozzunk. Ezeket nevezzük forrasztóanyagoknak! Vannak bizonyos fémek, melyek segítségével jól oldható más forrasztásra alkalmas anyag. Például a réz oldja az ezüstöt, így a réz az ezüsttel jól oldható!

A forrasztásnak két fajtáját különböztetjük meg, ezek a lágy- és a keményforrasztások. A két eljáráshoz más és más forrasztóanyagok felhasználása szükséges. Emellett eltérő a felhasznált forrasztó is, hiszen a lágy esetében pákát, míg a keménynél hegesztőpisztolyt szokás alkalmazni. Lágyforrasztást végezhetünk ónnal, kadmiummal, ólommal és cinkkel, illetve ezek ötvözeteivel. Keményforrasztást csak ezüsttel, arannyal, rézzel és ezek ötvözeteivel készíthetünk.

Ahhoz, hogy a forrasztás kiváló eredménnyel végződjön, fontos, hogy minőségi termékeket alkalmazzon hozzá! Cégünk sok éve foglalkozik forrasztástechnikai eszközök forgalmazásával. Kínálatunkban kizárólag ismert márkák és színvonalas termékek találhatóak! Látogasson el honlapunkra a www.elgelectronic.hu-ra, és tekintse meg ajánlatainkat! Kérdés esetén állunk rendelkezésére elérhetőségeinken, akár telefonon a +36 1 789 01 11-es számon, akár e-mailben az info@elgelectronic.hu címen.