RSS Feed

A gépjármű forgalomba helyezésről és a teendőkről

A gépjármű forgalomba helyezésről a közúti közlekedésről szóló törvény rendelkezik. Tehát pontos feltételei vannak, engedély szükséges az autó forgalomba helyezéséhez. Ez az engedély új jármű megvásárlásakor, illetve külföldről behozott autók forgalomba helyezésekor kell.

A gépjármű forgalomba helyezés lépései: a procedúra megkezdésekor szükség van a tulajdonjogot igazoló papírok bemutatására, a gépjármű-felelősségbiztosítás igazolására, bizonyos esetekben a regisztrációs adóigzolásra, illetve, ha használt a jármű, akkor a műszaki alkalmasságira, illetve az eredetvizsga eredményére is.

Ezt követően további igazolások is kellhetnek, az új jármű magyarországi gyártójától és a vezérképviselettől.  Amennyiben külföldről érkezik az autó, abban az esetben a gépjármű forgalomba helyezést kezdeményező személytől van szükség papírokra.

Külföldi autóknál mindig ügyelni kell arra, hogy az adásvételi szerződés kétnyelvű legyen. Jó tudni azt is, hogy a rendszám nem az autóhoz, hanem annak tulajdonosához tartozik, így arra az időre szükség van ideiglenes rendszámra, amíg az autó megérkezik Magyarországra. A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál megtörténik a műszaki vizsga, illetve műszaki szemle, attól függően, hogy rendelkezik-e a jármű ilyesmivel. Ezt követően a Vámhivatalban kell megkötni a regisztrációs adót, aminek mértékét az autó egyedi paraméterei határozzák meg. Végül a biztosítás megkötését követően már csak az Okmányirodába kell ellátogatni, ahová minden szükséges iratot magunkkal kell vinni és befizetni a meghatározott tételeket, megkapjuk a rendszámot adott esetben és az okmányokat.

A www.rendszamtabla.hu weboldalon Önnek is azonnali segítséget nyújtunk gépjármű forgalomba helyezéshez vagy vegye igénybe egyéb, rendszámtáblával kapcsolatos szolgáltatásainkat.

Keressen minket bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén és érdeklődjön a részletekről a +36-20/936-33-72 telefonszámon vagy pedig az info@rendszamtabla.hu email címen!