RSS Feed

A gitár születése

4000 éves múltra tekint vissza a gitár története. Maga a gitár elnevezés a szanszkrit „tar” (húr) szóból keletkezett. Amikor a kereskedőknek köszönhetően megjelent Spanyolországban a négyhúros perzsa hangszer, a chartar, a spanyolok ebből ihletet merítve hozták létre saját hangszerüket, a gitárt (quitarra).

A reneszánsz kezdetén a négyhúros gitárok Európa-szerte népszerűvé váltak. Olaszországban született meg az öthúros gitár, majd a 17. század vége felé egy hatodik húrt is hozzáadtak a gitárhoz. A 19. században kezdtek el gyártania mai modern gitárokra hasonlító hangszereket. 1850-ben a spanyol Antonio Torres tervezte meg a napjainkban is használt klasszikus gitárok felépítését. Az általa tervezett gitár annyira népszerű lett, hogy a mai napig sztenderdnek számít ez a stílus, és szinte semmit nem változtattak rajta. Miközben Torres Európában forradalmasította a gitárgyártást, az Egyesült Államokban a német bevándorló Christian Fredrich Martin bevezette az acélhúrokat, melynek köszönhetően hangosabbá váltak a gitárok. Az 1920-as években jelentek meg az első elektromos gitárok, mikor George Beauchampazzal kezdett el kísérletezni, hogy a húrok rezgését elektromos jellé alakítsa. Ennek a megoldásnak az volt a kiváltó oka, hogy a zenekarokban egyszerűen elnyomta a többi hangszer a gitárok hangját. Mellettük a Gibson cég is kísérletezett az elektromos gitár kifejlesztésével, az 1936-os GibsonES-150-es modell, pedig az első modern elektromos gitárnak tekinthető. Charlie Christian világhírű jazzgitárosnak köszönhetően váltak világszerte népszerűvé, ezért is nevezik sokan „Charlie Christian modell”-nek.

Rajong a klasszikus vagy az elektromos gitárokért? Látogasson el webáruházunkba, ahol gitárok és egyéb hangszerek széles választékából válogathat! Nézzen szét akusztikus, elektromos- és basszusgitárjaink között a www.hangszerarzenal.net webcímen! Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot, a   +36-70-330-9824-es telefonszámon, illetve a fejesker@gmail.com e-mail címen!