RSS Feed

A legnépszerűbb lágyforrasz a forrasztástechnikában: az ón

Amikor forrasztásra kerül a sor, az egyik legfontosabb teendő a megfelelő forrasztástechnikai eszközök kiválasztása. Forraszanyag választásánál az első számú szabály, hogy a forraszanyagnak alacsonyabb legyen az olvadáspontja, mint a forrasztandó fémé. Ez alapján lágy- és keményforraszokat különböztetünk meg. A keményforraszokhoz tartozik az arany, az ezüst, a réz, és ötvözeteik. A lágyforraszok közül a leggyakrabban használt anyag a forrasztó ón, ezen kívül alkalmazhatunk még bizmutot, kadmiumot, ólmot és cinket is. A forraszanyagok ára eléggé változó, a néhány ezer forintos tételtől a több tízezres speciális anyagokig minden megtalálható, ami az elektronikai barkácsoláshoz kellhet.

Nézzünk egy példát forrasztási folyamatra: a forrasztó ónt először megolvasztjuk egy, a lágyforraszokhoz használandó eszközzel, például forrasztó pákával. Az olvadt anyagot ráhelyezzük a forrasztandó fémre, és hagyjuk, hogy szilárdulás közben bevonatot képezzen rajta. A forrasztó ón egyébként a legtöbb esetben nem tiszta ónt jelent, általában más fémekkel ötvözik, leggyakrabban ólommal.

Az átlagos olvadáspontja 183 °C, azonban az ólommentes forrasztó ónoknak még ennél is magasabban, 200 °C felett van az olvadáspontja. Ha elektronikus kapcsolásokat szeretnénk forrasztani, érdemes egy alacsonyabb olvadáspontú ötvözetet beszerezni, hogy elkerüljük a túlmelegedés okozta károkat.

Huzal formában és darabokban is tudunk vásárolni belőle. Forrasztásnál ne feledjük el, hogy nem elég csak a forrasztó ónt és a forrasztó pákát beszerezni, szükségünk lesz folyasztószerre is, melyet a fém felületére kell felvinni a forrasztás megkezdése előtt. Ügyeljünk arra, hogy a fémek remek hővezetők, ezért a nem forrasztott részeket nedves rongyba csavarva védhetjük meg az átforrósodástól.

Ha forrasztástechnikai eszközöket szeretne vásárolni, látogasson el forrasztástechnikai webáruházunkba! A forrasztáshoz szükséges anyagok és eszközök széles választékával várjuk honlapunkon, a www.elgelectronic.hu weboldalon! Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot a 06-1-789-0111-es telefonszámon, illetve a gabor.laczko@elgelectronic.hu e-mail címen!