RSS Feed

A megfelelő kenőanyag kiválasztása sokszor komoly szakértelmet követel!

Legyen szó motor-, hidraulika-, esetleg fékolajról, a megfelelő termék kiválasztása sokkal összetettebb, mint ahogy azt az emberek gondolnák. A kenőanyag kiválasztásakor pár tényezőt figyelembe kell venniük a vásárlóknak, hiszen, ha nem így tesznek, nemcsak feleslegesen adtak ki pénzt egy számukra nem megfelelő termékre, hanem még fennáll a veszélye annak is, hogy a kenőanyag meghibásodást okoz.

A kenőanyagok legfontosabb feladata, hogy elválasszák egymástól a felületeket bármilyen terhelés, hőmérséklet és sebesség mellett, ezáltal csökkentsék a súrlódást és a kopást, továbbá abban is fontos szerepet játszanak, hogy védik a felületeket a működés közben keletkező agresszív hatású anyagok támadásától. Ahhoz, hogy mindezt a kiválasztott kenőanyag képes legyen ellátni, a vevőnek ismernie kell a motorgyártó előírásait, valamint az olaj viszkozitási osztályba sorolását és teljesítmény szintjét. A viszkozitás a folyadékok áramlási viselkedését írja le. Ennek az a célja, hogy gyors tájékoztatást nyújtson az adott alkalmazáshoz megfelelő kenőanyag kiválasztásához. Az ISO VG fokozatokat széles körben használják az ipari olajok osztályozására. Az egyes fokozatok a 40 °C-on mért kinematikai viszkozitási tartományt jelzik. A SAE fokozatokat a hajtómű és motorolajok területén alkalmazzák. Ezen kívül a dermedés és lobbanáspont is fontos tényező kenőanyag kiválasztáskor. Előbbi azt a legalacsonyabb hőmérsékletet jelöli, amelyen a kenőanyag még folyóképes, a lobbanáspont pedig az a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyen az olaj-gőz-levegő keverék gyúlékonnyá válik.

Mint a rövid ismertetőből láthatja, valóban összetett feladatnak bizonyul a megfelelő kenőanyag kiválasztása. Sokszor még azoknak a vevőknek is nehézséget jelent, akik nem először vásárolnak a termékekből. Ha Önnek segítségre lenne szüksége, vagy már tudja, hogy milyen kenőanyagra van szüksége, forduljon bizalommal a Re-Cord Agrotrans Kft.-hez! Tájékozódjon termékeinkről weboldalunkon, a www.olajsziget.hu címen! Kérdés esetén hívjon minket telefonon, a 06-30-593-3456-os számon, vagy írjon e-mailt az info@olajsziget.hu címre!