RSS Feed

A mikroszkópokról

A mikroszkóp a szabad szemmel nem látható élő, vagy élettelen dolgokat nagyítja fel az emberi szem számára látható nagyságúvá. A műszer története körülbelül 400 éve kezdődött Hollandiában. Az első szerkezetet szemüvegkészítők hozták létre. A korai mikroszkópok lencséi rossz minőségűek voltak, a kép torzult. Az egyre fejlődő technika lehetővé tette e műszer fejlődését is, mely hatalmas segítségünkre volt az állatok és növények, később pedig a különböző sejtek, baktériumok, stb. vizsgálatánál.

A legelterjedtebb mikroszkópfajta a fénymikroszkóp, amely optikai eszköz. Ezen kívül természetesen többféle mikroszkóp is létezik (elektronmikroszkópok, pásztázószondás mikroszkópok, egyéb mikroszkópok).

A fénymikroszkópok a látható fényt használják fel. Mára már bonyolult és összetett szerkezetekkel tanulmányozzák a hozzáértők a kutatásaik anyagát, erre szolgálnak ezek az összetett mikroszkópok. A fénymikroszkópok lencséje fénytörő, ami üvegből, néha pedig műanyagból készül. A fény ezek segítségével jut a szembe. A szerkezet maximális nagyítása 1500-szoros (0,2 mikrométer). A felbontás rovására lehetséges azonban túllépni ezt a határt is.

A mikroszkópot lakossági célból, otthoni körülmények között általában kisebb felfedezésekre használjuk. Az ilyen szerkezetek kevésbé összetettek, de remek képet adnak arról, amire a hétköznapi ember használja. Segítségével megnézhetjük a haj, vagy egy fűszál szerkezetét, vagy egy apró rovar testét felnagyíthatjuk. Ha máshol nem, az iskolában biológia órán biztosan találkozunk ezzel a műszerrel.

Ha különösen érdeklődünk a tudományok iránt, vagy a munkánkhoz van szükség rá, érdemes beszerezni legalább egy, kevésbé összetett mikroszkópot. Amire vásárlásnál figyelnünk kell, hogy megbízható helyről tegyük ezt. Az olcsó alapanyagokból összeállított készülék nem biztos, hogy jó minőségű képet ad, és rendeltetésszerűen lehet majd használni. Mi erre mindig ügyelünk távcső és mikroszkóp boltunkban, ahol a hobbidaraboktól az összetettebb mikroszkópokig bármilyen igényt kielégítő készüléket megtalálhat! Keresse fel kínálatunkat www.tavcso-mikroszkop.hu weboldalunkon! Érdeklődjön e-mailben: info@tavcso-mikroszkop.hu, vagy telefonon: 06 30 337 36 20; 1 707 85 15!