RSS Feed

A mozgólépcsők története

Amióta világ a világ, az emberek mindig keresték az egyszerű közlekedési és szállítási módokat. Bár a szekerek, hajók, és egyéb közlekedési eszközök segítették az emberek utazását és a csomagok szállítását, a nehezebb rakományok függőleges mozgatásával komoly problémák merültek fel. Ennek részmegoldásaként szolgált a lift feltalálása i.e. 3. században, ám az igazi áttörést a kezdetleges mozgólépcsők megjelenése jelentette.

Bármilyen furcsán hangzik, az első mozgólépcsők még jóval a plázák és bevásárlóközpontok térnyerése előtt jelentek meg, egészen pontosan az ókori Egyiptomban. Az egyiptomiak kezdetleges mozgólépcsők segítségével építették meg a híres gízai piramist. A piramis építése során körülbelül két millió kőkockát mozgattak a mozgólépcsők segítségével, így voltak képesek egy ilyen magas építmény létrehozására. Ez a technológia az alapja a mai modern mozgólépcsők felépítésének is.

A modern mozgólépcsők feltalálása az amerikai Jesse Reno nevéhez köthető, aki egyfajta csomagszállító-szalagot gyártott 1859-ben. Hasonló technológiával állt elő Charles Seeberger 1897-ben, majd eladta találmányát az Otis liftgyártó cégnek. Reno ugyanígy tett, ennek köszönhetően kezdett el az Otis az 1920-as években olyan mozgólépcsőket forgalomba hozni, amelyek már szorosan köthetőek a napjainkban használatos mozgólépcsőkhöz. Ma már országszerte szép számban megtalálhatók a mozgólépcsők, bevásárlóközpontokban, repülőtereken, hotelekben, és metróaluljárókban egyaránt. Népszerűségük oka, hogy sokkal több embert tudnak egyszerre szállítani, mint a liftek. Bár eleinte a csomagok és építőanyagok szállítására találták fel, ma már elsősorban az emberek közlekedését könnyítik meg a mozgólépcsők.

Szeretne többet megtudni a modern mozgólépcsők és liftek működéséről? Látogasson el honlapunkra, a www.interlift.hu webcímre, és ismerje meg szolgáltatásainkat! Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal a +36-1-334-4512-es telefonszámon, illetve az interlift@interlift.hu e-mail címen!