RSS Feed

A nemzetközi nőnapról bővebben

Ugyan a nemzetközi nőnap alig több mint 100 éves múlttal rendelkezik, de ez a rövid időszak is tele van érdekességekkel.

Az 1900-as évek elején a nők élete a rossz munkakörülményekről, a kevés fizetésről és az egyenlőtlen bánásmódról szólt, amivel egyre elégedetlenebbek lettek. 1908-ban 15.000 nő tüntetett New Yorkban a rövidebb munkaidőért, a magasabb fizetésért és a szavazati jogért, egy évvel később pedig az Amerikai Szocialista Párt úgy döntött, hogy meghirdet egy napot, ami a nők tiszteletéről és megbecsüléséről szól. Amerikában néhány évig február utolsó vasárnapján tartották a nőnapot.

Az első nemzetközi nőnapot viszont Európában szervezték. A dolgozó nők második nemzetközi konferenciáján, 1910-ben a Német Szociáldemokrata Párt tagja, Clara Zetkin azt javasolta, hogy tartsanak minden évben nőnapot, amin a nők előállhatnak kéréseikkel. A következő évben, március 19.-én Németországban, Ausztriában, Dániában és Svájcban megtartották az első hivatalos nőnapot, a hivatalos dátum azonban csak 1913-ban változott egységesen március 8.-ra. Az ENSZ az 1975-ös évet a nők évének nevezte ki, és mindent megtett, hogy a konzervatívabb országokban is nagyobb elismerést vívjon ki a nők számára.

A nőnaphoz eltérő szokások kapcsolódnak világszerte. Afganisztánban, Örményországban, Kazahsztánban, Montenegróban, Oroszországban, Ukrajnában, Üzbegisztánban, Vietnamban és Mongóliában a nőnap hivatalos ünnepnap és egyben munkaszüneti nap is, Kínában, Nepálban és Madagaszkáron viszont csak a nők kapnak szabadságot erre a napra. A legtöbb országban a férfiak ajándékokkal lepik meg nőismerőseiket, családtagjaikat és szerelmüket, Magyarországon a virág mellé általában egy kis édességet is vásárolnak.

Ha Ön virágküldéssel ünnepelné nőismerőseit a nemzetközi nőnap alkalmából, válassza a FlorAwesome Kft. szolgáltatását! A virágküldést külföldre is megoldjuk, a csokrok mellé pedig akár édességet, vagy ajándékcsomagot is rendelhet! Látogassa meg a www.theflowerbird.com címen található weboldalunkat, és válasszon! Ha kérdése lenne, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken! Hívjon minket a +36-30-933-9570-es, vagy a +36-30-863-2297-es telefonszámunkon, illetve írjon az info@theflowerbird.com e-mail címünkre!