RSS Feed

A rozsdamentes acélok főbb tulajdonságai, csoportosítása és felhasználása

A rozsdamentes acélok az ötvözetek közé tartoznak. Az ötvözött acélok a 20. század óta vannak jelen az iparban, amiket csak hosszadalmas kísérletek árán sikerült létrehozni. Az ötvözés célja az volt, hogy jobb tulajdonságokkal rendelkező, sokoldalúbb anyagokat hozzanak létre, illetve az anyagok már meglévő tulajdonságain javítsanak. Ezek közé a tulajdonságok közé tartozik a rozsdaállóság is, de ugyanígy a hőállóság, kopásállóság vagy a vegyi ellenálló képesség.

A rozsdamentes acélok és a saválló acélok a kémiai összetételük szerint négy csoportba oszthatók: ferrites, ausztenites, martenzites, valamint ausztenites-ferrites vagyis duplex acélok. Közülük az ausztenites csoportba tartozóknak a legmagasabb a rozsdaállósága. Ezeknek az acéloknak tehát többek között a jó korrózióállóság is szerepel a tulajdonságaik között, ezért széles körben alkalmazzák őket olyan területeken, mint amilyen az autóipar, építőipar, orvosi eszközgyártás, vegyipar is.

A rozsdamentes acélok közé azok az ötvözetek sorolhatóak, amiknek minimum 10,5 %-ban kell krómot tartalmazniuk, de az is lényeges, hogy szenet csak kis mértékben, kevesebb, mint 1,2% -ban tartalmazzanak. A rozsdamentes acélokról elmondható, hogy nemcsak akkor bizonyulnak jó választásnak, ha fel kell venni a harcot a korrózió ellen, de akkor is, ha környezettudatos anyagot keres valaki. Ugyanis újrahasznosíthatóak, ha már nincs rájuk szükség, be is lehet olvasztani őket.

Amennyiben megbízható rozsdamentes acélokra van szüksége, keresse őket nálunk! A www.metalcu.hu webcímen cégünk, a MetAlCu Trade Kft. termékei között válogathat! Az általunk forgalmazott rozsdamentes acélok között talál lemezeket, szálanyagokat és tekercseket is. Lépjen kapcsolatba velünk a weboldalunkon közzétett elérhetőségeink egyikén, és kérjen személyre szabott árajánlatot a megrendelni kívánt termékekre! Kollégáink fogadják hívását a +36-23-530-031-es telefonszámon, de elérhetőek vagyunk az info@metalcu.hu e-mail címen is!