RSS Feed

A szőlő hagyományos művelés- és metszésmódjairól

Közeleg a szőlőszezon, ilyenkor érdemes kicsit jobban belemerülni a szőlő művelésének, illetve metszésének technikai tudnivalóiba. Mivel a különböző metszésmódok összekapcsolódnak a művelésmódokkal, ezért felesleges csak az egyikről beszélni a másik nélkül.

A megfelelő metszéshez ismerni kell a növények biológiai jellegzetességeit, mégpedig azt, hogy a felsőbb részek hajtásokat hoznak, míg az alsóbb részek gyökereket. A gyökerektől legtávolabb eső, vagyis a legfelsőbb rügyek hajtanak ki a legkorábban, ám ezt a növény fajtája is befolyásolja. A metszésmódokkal kapcsolatban három csaptípust, vagyis a visszavágott tőkén hagyott vesszőrészt különböztetünk meg; termőcsap (a termés biztosításáért felelős), ugarcsap (a következő évi termőcsapokért felelős) és biztosítócsap (a sérült tőkerészek leváltásáért felelős).

A hagyományos szőlőművelés módok egyike a fejművelés. Ennek támaszrendszere a karó, a metszés során pedig egy- és kétrügyes csapokat alakítunk ki. Ez a metszéstípus azokra a szőlőfajtákra jellemző, melyeknek hajtásrendszere felfelé törekszik, így például Kadarka, Piros szlanka és Hárslevelű.

A bakművelés során a kehelyformára alakított tőkén négy elágazás található. Erre a szőlőművelési módra rövid- és hosszúcsapos váltómetszés jellemző. A bakművelés a hegyvidékre jellemző, mert ott kevésbé kell félni a fagykártól, Olaszrizling, Furmint, Hárslevelű tartozhat ide. A legyezőművelésre kiterített bakművelésként is tekinthetünk, melynek támaszrendszere a huzal. Szintén huzalos támaszrendszere van a Guyot-művelésnek, melyre a váltómetszés jellemző. A hagyományos és a kortárs szőlőművelés módok között átmenetet képez az alacsony- és középmagas kordonművelés, melynek metszésmódja a rövid- és hosszúcsapos metszés.

Létezik úgynevezett egyesfüggöny és kettősfüggöny művelés is. Kifejezetten a gépi szűréshez lettek kifejlesztve, nincsenek segédhuzalok, csak egy 170-180 centiméteres kartartó huzal. Metszésük szálvesszős, a kettősfüggöny művelésre széles sortávolság (4,5 méter) jellemző. Támasz nélküli szőlőművelési mód is van, ezt gyalogművelésnek nevezzük, ami viszonylag ritka a borvidékeken.

Szőlőműveléshez borászati eszközökre van szüksége? Látogasson el honlapunkra, a www.bi-bor.hu webcímre, és tekintse meg termékeink széles választékát! Kérdés esetén bátran vegye fel velünk a kapcsolatot a +36-30/663-7382-es vagy a +36-30/663-7381-es telefonszámon, illetve az info@bi-bor.hu e-mail címen!