RSS Feed

A whisky típusai

Hazánkban is egyre népszerűbbek a whiskyk, és szerencsére a vendéglátóhelyek többsége is egyre szélesebb választékot tart belőlük. Ráadásul már nem csak a szokásos, kommersz blendeket kaphatjuk meg, de számos helyen a whisky-ínyencek is találnak maguknak kiváló alkoholos italokat! De hogy ne csak ők tudják, mit is isznak, íme egy rövid whisky-gyorstalpaló az érdeklődőknek!

A whiskyt az alapanyag, az alkoholtartalom, a készítési mód és a minőség alapján sorolhatjuk típusokba. Az alábbi fogalmak csak az európai whisky-re vonatkoznak, az amerikai whiskeyket most nem tárgyaljuk.

A malátawhiskyt (malt whisky) kizárólag malátázott árpából erjesztik, és egy speciális, hagyma alakú üstben párolják le. Ezt nevezzük magyarul kisüsti lepárlásnak! Speciális altípusai a házasítatlan (single malt) és házasított (blended malt) malátawhisky; az előbbi alkoholos ital egy egyetlen lepárlóhelyen készített malátawhisky, lehet azonban különböző üstökben készült, illetve különböző évjáratok keveréke, az utóbbi többféle, akár különböző lepárlóhelyeken készült malátawhisky-keverék. Ha egy whisky megjelölése pure malt, blended malt, vagy egyszerűen csak malt, akkor általában erről a típusról van szó. Nem keverendő össze a blended whiskyvel, ez ugyanis malátawhiskyk és gabonawhiskyk keveréke. Az egyszerűen Scotch Whisky vagy Irish Whisky megjelölésű ital általában ezt a típust takarja. Az ilyen alkoholos italok általában több lepárlóhelyről eredő komponensek keverékei! A kevert malátawhisky (blended malt) és a kevert gabonawhisky (blended grain) önmagáért beszél, azonos alapanyagokból készült blendekről van szó. A gabonawhisky (grain whisky) malátázott árpa és legalább egy másfajta, főzött gabonamag keverékéből erjesztett ital, amit utána általában folyamatos lepárlással készítenek. Ha csak egyféle gabonát használnak, akkor single grain típusról van szó. Utolsóként egy igazi különlegességet, a cask strength whiskyt említhetjük. Ez az érlelő hordóból hígítás és keverés nélkül palackozott whisky, amit csak a legjobb minőség esetén tesznek meg, ezért nagyon ritka, ennek megfelelően ennek az alkoholos italnak az ára is magas!

Természetesen ez csak a jéghegy csúcsa, sokáig lehetne taglalni a whisky típusait, de olvasni róla nem olyan izgalmas, mint megkóstolni őket! Ha ön is szeretné ezt megtenni, csak látogasson el a www.mindenamibar.com-ra, és válogasson a széles whisky-kínálatból! Természetesen egyéb alkoholos italokat, illetve kávézáshoz, teázáshoz használható eszközöket és egyéb bárkellékeket is találhat! Kérdés esetén hívhatja a 06-70-617-0280-as számot, vagy írhat is az office@mindenamibar.com e-mail címre!