RSS Feed

Amit a gépjármű átírásról érdemes tudnia

Az átírás ügyintézés elengedhetetlen egy újonnan vásárolt gépjármű esetében. Amikor tulajdonosváltás történik, a jelenleg hatályos jogi szabályozások alapján kell intézni az átírás ügyintézést. Az egyik legfontosabb betartandó szabály az, hogy a gépjárművet 15 napon belül át kell íratni az előző tulajdonos nevéről az új tulajdonos nevére. Ennek elmulasztása komoly bírságot vonhat maga után, úgyhogy nem érdemes utolsó pillanatra hagyni a dolgot. Ráadásul a 15 nap nem munkanapot jelent, hanem 15 naptári napot, szóval ezt is fontos észben tartani.

Miből áll az átírás ügyintézés?

Először is a gépjármű eredetiségvizsgálatából. Ez azért fontos, hogy tisztában legyünk a gépjármű előéletével, nehogy véletlenül lopott autót vásároljunk. Az eredetiségvizsgálat ára 17.000-20.000 Ft között mozog, a díjat megegyezés szerint vagy a régi vagy az új tulajdonos fizeti. Az átírás ügyintézés következő fontos pontja a kötelező biztosítás megkötése. Ez nem választás kérdése, a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás nélkül nem lehet egy gépjárművet forgalomba vinni. Míg az eredetiségvizsgálatot a régi tulajdonos is intézheti, a kgfb-t az új tulajdonosnak kell megkötnie. Ezután következik a vagyonszerzési illetékmegfizetése, melynek összege a jármű életkorától és teljesítményétől függ. A forgalmi engedély mindenki számára ismert fogalom, ennek kiváltása fixen 6000 Ft-ba kerül, az okmányirodában tudjuk átíratni a régi tulajdonos forgalmi engedélyén lévő nevet a sajátunkra. Szintén 6000 Ft-ba kerül a meglévő törzskönyv leadása, és új példány kérése. A sikeres átírás ügyintézéshez a fent felsorolt dokumentumokat mind fel kell mutatni.

Ha gépjármű átírással kapcsolatban segítségre van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal! További információért látogasson el honlapunkra, a www.gokartfehervar.hu webcímre és tekintse meg szolgáltatásainkat! Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot a +36-22-503-380-as és a +36-20-2-099-181-es telefonszámok valamelyikén!