RSS Feed

Amit a restaurálásról tudni érdemes

A restaurálás kifejezés mindenki számára ismerős, de vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy pontosan mit is foglal magába a restaurálás folyamata, és miért van rá szükség? Cikkünkben összefoglaljuk, hogy mi mindent érdemes tudni a restaurálásról.

Maga a restaurálás szó a műemlékek vagy régi tárgy eredeti állapotának megőrzését jelenti. Ebbe beletartozik minden olyan beavatkozás, amely a műemlék bármely részét érinti. Sokféle beavatkozásról lehet szó, akár feltárásról, konzerválásról vagy esztétikai helyreállításról. Mindhárom beavatkozási folyamatnak eltérő funkciója van: a feltárás során a műemléket, tárgyat elfedő réteget távolítják el, a konzerválás során a károsodást és az egyéb szennyeződéseket előzik meg, az esztétikai helyreállítás során a szakemberek a mű értékeinek befogadását teszik könnyebbé azzal, hogy a külső jellegzetességeket láthatóbbá teszik.

Miért fontos a restaurálás? A kulturális javak utánozhatatlan művelődéstörténeti értékeket és emlékeket képviselnek, ezért van szükség a megőrzésükre. A restaurálás során a szakképzett restaurátorok feladata ezen műalkotások eredeti minőségének megőrzése vagy visszaállítása. Mondanunk sem kell, hogy ez rendkívül felelősségteljes feladat, hiszen a kontármunka visszafordíthatatlan veszteséget jelent. Nem csak festményeket, szobrokat és egyéb tárgyakat szokás restaurálni, hanem műemlék épületeket is, melyek felújítása szintén komoly szakértelmet igényel. A műemlék épületek felújítása szigorú szabályokhoz van kötve, és mivel sokan élnek műemléknek nyilvánított épületben, a felújításhoz mindenképp szakrestaurátorokat kell felkérniük.

Ha műemlékek felújításához szakképzett restaurátorra van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal! Tekintse meg vállalkozásunk, a Dór Kőfaragó és Kőrestauráló Kft. szolgáltatásait honlapunkon, a www.dorkft.gportal.hu webcímen! További információért vegye fel velünk a kapcsolatot a 06-20-912-3031-es telefonszámon, illetve a dorkft@gmail.com e-mail címen!