RSS Feed

Amit az akusztikus gitárokról tudni érdemes

Akinek mindene a zene, az valamelyest ért a hangszerek világához is. Ám, aki még csak most kezdi el belevetni magát a hangok és dallamok világába, annak jobb, ha tisztában van pár alap információval az egyik legtöbbet alkalmazott hangszerről, a gitárról.

Mint azt tudjuk, az elektronika előtti világban minden hangszer akusztikusnak számított, ami annyit tesz, hogy a hangszerre feszített húrok pengetésével keletkeztek a hangok. Ebből kifolyólag adódik, hogy az első gitár is akusztikus volt. Fontos azonban letisztázni, hogy az akusztikus gitár egy gyűjtőfogalom, nem pedig típus. Ebbe a csoportba megannyi kialakítás tartozik származási helytől és kiviteltől függően. Lássuk, hogy melyek ezek:

  • Klasszikus gitár – a nevéből adódóan releváns, hogy ez az egyik legrégebbi gitár típus, melyet más néven spanyol gitárnak is nevezünk. A ma ismert formáját a 19. század folytán alakították ki spanyol mesteremberek. Napjainkban az egyik legkedveltebb hangszer, melyet főként a könnyűzenei műfajokban alkalmaznak.
  • Flamencogitár – a klasszikus gitárnak egy alfaja, melyen flamenco zenét játszanak, ahogy azt az elnevezése is jelzi. Tulajdonságaiban sok szempontból megegyezik a nagytestvérével, de kialakítását tekintve eltérnek súlyban, húrnyomásban, húrláb hosszban és kávaszélességben. A flamencogitár esetében továbbá fontos, hogy könnyű szerkezetű legyen.
  • Barokk gitár – az akusztikus gitárok nemesebb változata, melyet a barokk zenékhez alkalmaznak. Méretét tekintve kisebb, mint a manapság közkedvelt klasszikus gitár, emellett öt húrpárral rendelkezik. Manapság már kevés hasonló típussal lehet találkozni.

Ezeken túl léteznek olyan kevésbé ismert kialakítások, mint folk gitár, mánus gitár, orosz gitár, rezonátoros gitár vagy az elektroakusztikus gitár.

Egy akusztikus gitár esetében különösen fontos a minőségi kialakítás, hiszen csak így válhat teljes értékű hangszerré a zenében. Ha Önt is érdekli a gitárok varázslatos világa, esetleg szeretne beszerezni egy minőségi darabot, keresse fel honlapunkat a www.duohangszerbolt.hu -n, ahol széles kínálattal és remek ajánlatokkal várjuk! Kérdés esetén állunk rendelkezésére elérhetőségeinken – akár telefonon a +36/30/370-6261-es számon, akár e-mailben a duohangszerbolt@gmail.com címen.