RSS Feed

Az autó akkumulátorok meghibásodásainak leggyakoribb okai

Ahogy fejlődik a technika, az autógyártásban is egyre nagyobb teret hódítanak az elektromos berendezések. Míg egykoron az autók nagy részét mechanikus meghajtású alkatrészek alkották, addig napjainkban már egyre nagyobb arányban vannak jelen az elektronikai alkatrészek, melyek üzemeléséért az autó akkumulátora felel.

Az autójavítások leggyakoribb okai közé tartozik az akkumulátor meghibásodása, hiszen, ha ez a szegmens meghibásodik, az egész rendszer leáll. Ahhoz, hogy tisztában lehessünk a miértekkel, fontos tudni, mely okok vezethetnek legtöbbször az autó akkumulátor meghibásodásához.

  • Elhasználódás – Mindennek van szavatossági ideje, így az akkumulátor sem örökéletű. Az autójavítások nagy hányadának igen egyszerű az oka, hogy lejár az autó akkumulátor üzemideje, mely hozzávetőleg 2-8 év kőzöttre tehető.
  • Töltés hiánya/szulfátosodás – Ez a probléma mindig a sofőr figyelmetlenségét terheli, hiszen, ha az autó akkumulátora nem éri el a szükséges töltést, töltéshiány lép fel, mely hosszabb távon szulfátosodáshoz vezet. A szulfátosodás mértékétől függően az autójavítás során lehet kezelni és megelőzni a problémát, ugyanakkor egy bizonyos mérték után cserére szorul az alkatrész.
  • Túltöltés – A másik véglet, mikor a túltöltöttség következtében elektrolit veszteség lép fel, mely a cellák súlyos károsodásához vezethet. Ez nyáron különösen veszélyes, a megemelkedett külső hőmérséklet miatt!
  • Fagyás – Ez télen gyakran előfordulhat, ha az autó akkumulátora nincs megfelelően feltöltve! A túltöltött vagy a töltési hiányban szenvedő akkumulátor -10°C-on meghibásodhat, és ennek következtében könnyen használhatatlanná válhat. Ha ez bekövetkezik, az autójavítás során már csak a csere lehetséges!

Emellett számos oka lehet még az autó akkumulátor meghibásodásának, melyek mielőbbi kivizsgálása és megszüntetése létfontosságú! Ezért, ha Önnek is megbízható szervizre lenne szüksége, ahol profi szakemberek várják, keressen fel minket bizalommal! Sok éves tapasztalattal várjuk! Autójavítási és egyéb szolgáltatásainkról honlapunkon tájékozódhat, a www.geniusztrade.hu-n. Kérdés esetén, telefonon, a +36-70 368 4641-es számon, illetve e-mailben, a geniusztradekft@gmail.com címen várjuk megkeresését!