RSS Feed

Az autó motorjának lelke: motor tömítés

Az autó működéséhez szükség van kifogástalan minőségű alkatrészekre, arra, hogy az egészet a részek összehangolt működése hozza mozgásba. A legapróbb csavaroktól kezdve a nagyobb méretű alkatrészekig mindennek megvan a maga kijelölt helye és meghatározott feladata, amik a megfelelő karbantartás mellett biztonságos működést tesznek lehetővé.

A tömítések elengedhetetlenül szükséges alkatrészek, mindenhol megtalálhatóak, a gépekben, berendezésekben és a gépjárművek motorjában is. A személyautók mellett a motorokban, különféle haszongépjárművekben is találunk tömítéseket. A tömítések között több fajtát is találunk, olajtömítéseket, víztömítéseket, szívó- és kipufogó tömítéseket, szelepfedél és olajteknő tömítéseket, hengerfej tömítéseket stb. Ezeket gyűjtőnéven motor tömítéseknek nevezzük. A tömítések a motorokban is a már jól megszokott szerepüket töltik be, vagyis gondoskodnak a tömör zárásról, egy közeg megfelelő tömítéséről. Mindegyik fontos tömítés, de ahhoz, hogy egy motor egyáltalán beinduljon és működjön, a legfontosabb a hengerfej tömítés.

A hengerfej tömítés nélkül a hengerfej nem tud jól illeszkedni, szüksége van a résmentes tömítésre. Ha ez megbízhatóan zár, a motor is biztonságosan képes működni. A motor tömítés a dugattyú és az égéstér között helyezkedik el, és az a feladata, hogy a motorban levő olajat, ami a motor kenését végzi, és a hűtővizet, ami a motor hűtést végzi, ne engedje összefolyni, és a dugattyúknál levő nyomás, ami az üzemanyag robbanásakor jön létre, ne kerüljön a víz- és olajtérbe.

Ha a tömítés nem megfelelő, akkor az autó nem indul be. Ha ez menet közben történik, felforr a hűtővíz, a kipufogón nyomja ki az olajat vagy a vizet, akár mindkettőt. A motor füstöl és egyenetlenül jár. A hűtővíz sapka levételekor bugyborékol a víz a hűtőben, esetleg az olajbeöntő sapka levételekor  olaj gőz vagy olaj füst távozik. Ilyenkor azonnal érdemes a motort megállítani, és mielőbb szakszervizbe vinni a járművet.

Cégünk, a Tóth és Társai Tömítésgyártó és Forgalmazó Kft. több mint 34 éve tevékenykedik a tömítésgyártás területén. A www.tothtomites.hu weboldalunkon motor tömítéseket is rendelhet, ám kínálatunkban különféle fajtájú tömítések találhatóak. Ne feledje, érdemes gondosan megválasztani, hogy honnan és milyen minőségű tömítést választ, hiszen a silány alkatrész a motor kárára válhat. Válogasson színvonalas termékeinkből, és pótolja a régi motor tömítéseket új, megbízható darabokkal! Termékeinket érintő kérdéseivel írjon nekünk az info@tothtomites.hu e-mail címre vagy hívjon minket a 06-20-444-7030-as telefonszámon!