RSS Feed

Csiszolástechnikai tanácsok – Hibátlan, sima felületek egyszerűen!

A különféle csiszolópapírok, smirglik minden garázs, barkácsműhely nélkülözhetetlen kellékei. Különböző anyagok felületének finom megmunkálására szolgálnak, az élet számos területén használnak csiszolásra alkalmas eszközöket. Ahhoz, hogy hibátlan simaságú felületet kapjunk érdemes pár csiszolástechnikai tanácsot megfogadni!

Minden esetben, legyen szó kézi vagy gépi csiszolásról, mindig tartsuk szem előtt, hogy a csiszolótechnika meggyorsítását intenzív erőráhatás nélkül igyekezzük elérni! A puhább anyagokról lebomló kis szemcsék így is eltömítik a közöttük lévő mélyedéseket, a nyomás növelésével csak felgyorsítjuk az eltömődési folyamatot, szinte beég a felületbe, eltávolításuk szinte lehetetlen.

A munkafolyamat megkönnyítésének érdekében a csiszolóanyagot ráfeszítjük a csiszolófára, ez egyben lehetőséget is ad a szemcsék közé betömörült anyagmorzsák eltávolítására.

Ezt a műveletet egy erős kefével ajánlott elvégezni, ami nem tompítja a csiszolószemcsék erősségét, de a felesleges port eltűnteti. A gördülékeny munkatempót figyelembe véve nagyon eltömődött csiszolóanyagot már ne használjuk! Munka közben értelemszerűen a csiszolószemcsék is kopnak, ezt a lehulló por mennyiségéből és a felület simaságából állapíthatjuk meg. Ha már azt vesszük észre, hogy egyre kevésbé tudunk mérsékelt erősségű csiszolótechnikát alkalmazni, akkor feltétlenül cserélni kell a csiszolást segítő anyagot. A lágyabb megmunkáláshoz még használható lehet, de csak letisztítása után, viszont, ha már a szemcséket semennyire sem érezzük érdesnek, egyáltalán nem tudjuk alkalmazni.

A csiszolás iránya kézi csiszolás használata során lényeges, általában hosszirányban a leghatékonyabb, főként fa megmunkálásánál, ahol a szálirányt is figyelembe kell vegyük, ha a felületet ki szeretnénk simítani. Sose feledkezzünk meg a por elleni védelemről, beszívva ugyanis nagy mértékben károsítja a tüdőnket, emiatt ajánlott a védőmaszk használata.

Ha bármilyen csiszolótechnikát alkalmaz hobbijához, vagy munkájához, és csiszolóeszköre lenne szüksége, keresse a D+D Duna Holz Kft. kínálatát! Termékeinket weboldalunkon, a www.dunaholz.hu címen érheti el! Kérdés esetén hívjon minket telefonon a 06-30-336-3021-es számon, vagy írjon e-mailt a dunaholz@gmail.com címre!