RSS Feed

Danuvia alkatrészek – ha felújítaná veterán motorját

Egy Danuvia áll a fészerében? Akkor Önre sok veteránmotoros gondol most irigykedve! Ugyan a Danuviák nem számítanak igazán ritka motorkerékpároknak, de a számuk alaposan megcsappant az utóbbi pár évtizedben. Nagy részüket egyszerűen leadták egy vastelepen, egy kisebb hányad pedig a műszaki kannibalizmus áldozata lett, amikor javításokra, esetleg restaurálásra került sor. Pedig ezt meg lehetett volna oldani másként is, hiszen Danuvia alkatrészek még manapság is kaphatóak újonnan!

A Danuvia története a Csepel 125/T-vel kezdődött, ugyanis ennek gyártását a Danuvia Gépgyárban végezték, pontosabban folytatták D-Csepel 125 jelölés alatt, mivel a Csepeli Motorkerékpárgyárban ekkor a Pannónia gyártását készítették elő. Ebből több, mint 40.000 darab készült, majd – a szocializmusra jellemző hiánygazdaságnak köszönhetően – hosszas vajúdás után, 1958-ban megszületett az új típus, a Danuvia DV 125-ös, amit már tisztán Danuvia alkatrészekből építettek, kivéve a motort, ami a korábbi D-Csepelből származott, ám a gyár mérnökei számos változtatást hajtottak végre rajta.

A Danuvia hattyúdala, vagyis második és egyben utolsó típusa a Danuvia DMV 125 lett, ami ráadásul csupán a korábbi modell fejlesztése volt, de csak apró részleteket módosítottak rajta, viszont ennek ellenére növelte a gyártó népszerűségét. A Danuvia motorkerékpárok gyártását 1966-ban fejezték be, de rengeteg Danuvia alkatrész maradt még, amit a forgalomban lévő soktízezer darab javításához használtak fel, sőt, az alkatrészgyártás még a hetvenes években is folyt!

A mennyiségre a legjellemzőbb példa az, hogy még a mai napig is szinte bármilyen Danuvia alkatrész beszerezhető az eredeti, gyári csomagolásban, ami pedig nem, annak gyártására lelkes veteránrajongók rendezkedtek be. Ha tehát Ön azért hanyagolta el a garázsban porosodó motorját, mert azt gondolta, hogy lehetetlen hozzá Danuvia alkatrészeket beszerezni, akkor van egy remek hírünk!

Cégünk, a Kamioldmotor Webáruház veterán motorkerékpárok, többek között a Danuviák alkatrészeinek értékesítésével foglalkozik, tehát nálunk biztosan megtalálja a hiányzó részegységeket. Látogasson el a www.kamioldmotor.hu címen elérhető honlapunkra, és tekintse meg választékunkat! Ha kérdése lenne, tegye fel nekünk a 06-70-4177187-es telefonszámunkon, vagy a kamioldmotor@gmail.com e-mail címünkre küldött üzenetében!