RSS Feed

Érdekességek a tv távirányítókról

A tv távirányítók nélkül manapság elképzelhetetlen a tévézés, szinte teljesen hozzánőttek a mindennapokhoz a kényelmes csatornaváltást biztosító eszközök, ennek ellenére sokan igencsak keveset tudnak a tv távirányítókról és történetükről.

Bizony létezett olyan idő, amikor, ha a tévénéző csatornát szeretett volna váltani, kénytelen volt felkelni a kanapéról és elmenni a készülékig, majd ott benyomni a gombot, ugyanis a televízión volt megtalálható a csatornaváltó és a hangerőszabályozó is. Csak 1956-tól vált kényelmesebbé a készülékek használata, ugyanis attól az évtől kezdve voltak kaphatók azok a televíziók, amiket már tv távirányítóval lehetett használni. Ezekért a készülékekért igencsak mélyen kellett a pénztárcába nyúlni, ezért eleinte kevés vevő engedhette meg magának a tv távirányító által kínált luxust. Magyarországon csak jóval később jelentek meg ezek a berendezések.

A tv távirányítók első generációját jóval körülményesebb volt használni, mint a maiakat, mert vezeték kötötte azokat össze a készülékekkel. Az amerikai gyártóhoz, a Zenith Radio Corporation-höz köthető ez a találmány, amit Lazybone-nak, magyarul Lusta csontnak neveztek el. Ez a tv távirányító minden olyan funkcióval el volt látva, amire a korabeli nézőnek szüksége volt: ki- és bekapcsolhatta a készüléket és a csatornákat váltogathatta. A Lusta csont végzetét a zsinórja okozta, mert hiába volt komfortos a kanapéról vagy a fotelból irányítani a készüléket, a felhasználók nem tudtak megbarátkozni a vezetékkel. Sokszor elestek benne, és a készülék is sokszor kikapcsolt emiatt.

A Lusta csont után már megjelent az első zsinór nélküli tv távirányító, a Flash matic, ami ugyan nem hasonlított azokra az eszközökre, melyeket manapság ismernek az emberek, de legalább már nem volt vezeték, aminek a vásárlók nagyon örültek.

Ha Önnek eltört, tönkrement a tv távirányítója, és új eszközre van szüksége, tekintse meg az Euro-Elektronic kínálatát, és szerezze be az igényeinek megfelelő terméket! Tekintse meg webáruházunk kínálatát a www.eurobeat.hu címen, és kérdés esetén hívjon minket a 06-70-230-5830-as számon, vagy írjon e-mailt az eurobeat@eurobeat.hu címre!