RSS Feed

Hasselblad Földön és Holdon

Nem sok fényképezőgép gyártó mondhatja el magáról, hogy a Nasa alkalmazza termékeit az űrexpedíciói során. Ennél is kevesebb dicsekedhet azzal a ténnyel, hogy készülékeivel örökítették meg az emberiség első lépéseit egy idegen égitesten, a holdon. Ez a megtiszteltetés kizárólagosan a Hasselbladé.

 

A svéd cég története 1841-ben kezdődött, de még nagyon messze járt a csúcstechnológiájú középformátumú fényképezőgépek gyártásától. A Svédország kereskedelmi központjának számító Göteborg városában kezdte el működését az F.W. Hasselblad & Co. kereskedelmi vállalatként. A változás 1871-ben jött el amikor az alapító fia, a fotográfia iránt érdeklődő Arvid Victor Hasselblad vette át a cég irányítását. Fényképészeti kiegészítők árusításába kezdtek, és az akkoriban alapított Kodak kizárólagos importőrei lettek.

A Hasselblad név egyre inkább kezdett összefonódni a fotózással, ennek köszönhetően a II. világháború alatt meg is kapták első jelentős megbízásukat a Svéd hadseregtől. A skandináv ország semleges volt a háború alatt. Azonban nem lehettek biztosak abban ,hogy ez így is marad a háború végéig A Luftwaffe felderítőgépei rendre megsértették a svéd légteret. A Svéd hadsereg egy elfogott felderítőgépben talált légifényképező alapján akarta megalkotni a sajátját. Ekkor került a képbe a Hasselblad. 1941 és 1945 között 342 kamerát készítettek a svéd légi felderítés számára. Mindemellett órák gyártásával is elkezdett foglalkozni, amiből származó finommechanikai tapasztalat a későbbi években technológiájuk fejlődésében is nagy szerepet játszott. A háború után felkerültek a cég palettájára a diavetítők gyártása, valamint autóalkatrészek készítése a Saab számára. 1948-ban megjelent az első polgári fényképezőgépük a Hasselblad 1600F, 6×6-os formátummal.

Hasselblad 500EL

1954-től a gépeket elkezdték exportálni. Ennek köszönhetően termékeik eljuthattak olyan emberekhez mint például Walter M. Schirra aki 1962-ben a Mercury-Atlas 8 az ötödik amerikai emberes űrprogram keretei közt az űrbe kijutva használhatta saját készülékét. Ekkor készültek az első űrfelvételek amik felkeltették a Nasa figyelmét, és megbízást adott a Hasselblad cégnek “űrálló” fényképezőgépek készítésére. 1965-ben az első amerikai űrsétán már ilyen gépekkel rögzítették a nagy pillanatokat. A legnagyobb lépés a világhírnév felé csak most következett. Mi lehet jobb reklám egy fényképezőgép gyárnak mint, hogy az emberiség által megtett első lépést a holdon az ő készülékével örökítették meg? “A sas leszállt” hangzott el 1969 július 20.-án, az első holdsétát Hasselblad 500EL típusú gépekkel rögzítették.

Hasselblad Lunar

Az évek során egyre fejlődő márka ma már a profi fotósok kedvencévé, a fényképezőgépek Rolls-Royceává lépett elő.Napjainkban sem ül tétlenül a babérjain, fényes múltjába révedve a cég. A Sonyval közösen dolgozva számára új területek felé indul a Hasselblad. A japán cég technológiáját használva megszületett az elérhetőbb árú Lunar névre keresztelt öszvér.Ez egy exklúzív kinézetű cserélhető objektíves, tükör nélküli gép ami valóban eltér az eddigiekben megszokott középformátumú svéd masináktól.

Olvasd el ezeket is!

  • Nincs kapcsolodó cikk

Címkék: ,