RSS Feed

Hasselblad Földön és Holdon

Nem sok fényképezőgép gyártó mondhatja el magáról, hogy a Nasa alkalmazza termékeit az űrexpedíciói során. Ennél is kevesebb dicsekedhet azzal a ténnyel, hogy készülékeivel örökítették meg az emberiség első lépéseit egy idegen égitesten, a holdon. Ez a megtiszteltetés kizárólagosan a Hasselbladé.

 

A svéd cég története 1841-ben kezdődött, de még nagyon messze járt a csúcstechnológiájú középformátumú fényképezőgépek gyártásától. A Svédország kereskedelmi központjának számító Göteborg városában kezdte el működését az F.W. Hasselblad & Co. kereskedelmi vállalatként. A változás 1871-ben jött el amikor az alapító fia, a fotográfia iránt érdeklődő Arvid Victor Hasselblad vette át a cég irányítását. Fényképészeti kiegészítők árusításába kezdtek, és az akkoriban alapított Kodak kizárólagos importőrei lettek.

A Hasselblad név egyre inkább kezdett összefonódni a fotózással, ennek köszönhetően a II. világháború alatt meg is kapták első jelentős megbízásukat a Svéd hadseregtől. A skandináv ország semleges volt a háború alatt. Azonban nem lehettek biztosak abban ,hogy ez így is marad a háború végéig A Luftwaffe felderítőgépei rendre megsértették a svéd légteret. A Svéd hadsereg egy elfogott felderítőgépben talált légifényképező alapján akarta megalkotni a sajátját. Ekkor került a képbe a Hasselblad. 1941 és 1945 között 342 kamerát készítettek a svéd légi felderítés számára. Mindemellett órák gyártásával is elkezdett foglalkozni, amiből származó finommechanikai tapasztalat a későbbi években technológiájuk fejlődésében is nagy szerepet játszott. A háború után felkerültek a cég palettájára a diavetítők gyártása, valamint autóalkatrészek készítése a Saab számára. 1948-ban megjelent az első polgári fényképezőgépük a Hasselblad 1600F, 6×6-os formátummal.

Hasselblad 500EL

1954-től a gépeket elkezdték exportálni. Ennek köszönhetően termékeik eljuthattak olyan emberekhez mint például Walter M. Schirra aki 1962-ben a Mercury-Atlas 8 az ötödik amerikai emberes űrprogram keretei közt az űrbe kijutva használhatta saját készülékét. Ekkor készültek az első űrfelvételek amik felkeltették a Nasa figyelmét, és megbízást adott a Hasselblad cégnek “űrálló” fényképezőgépek készítésére. 1965-ben az első amerikai űrsétán már ilyen gépekkel rögzítették a nagy pillanatokat. A legnagyobb lépés a világhírnév felé csak most következett. Mi lehet jobb reklám egy fényképezőgép gyárnak mint, hogy az emberiség által megtett első lépést a holdon az ő készülékével örökítették meg? “A sas leszállt” hangzott el 1969 július 20.-án, az első holdsétát Hasselblad 500EL típusú gépekkel rögzítették.

Hasselblad Lunar

Az évek során egyre fejlődő márka ma már a profi fotósok kedvencévé, a fényképezőgépek Rolls-Royceává lépett elő.Napjainkban sem ül tétlenül a babérjain, fényes múltjába révedve a cég. A Sonyval közösen dolgozva számára új területek felé indul a Hasselblad. A japán cég technológiáját használva megszületett az elérhetőbb árú Lunar névre keresztelt öszvér.Ez egy exklúzív kinézetű cserélhető objektíves, tükör nélküli gép ami valóban eltér az eddigiekben megszokott középformátumú svéd masináktól.

Címkék: ,