RSS Feed

Jockey Ewing kedvenc itala – Minden, amit a whiskey-ről tudni érdemes

A whiskey az egyik legkedveltebb szeszesital, története a 15. századig visszavezethető. Elkészítésének módja és alapanyagai hosszú évek kísérletezése során alakultak ki, majd az általunk jól ismert ízt a 19. században sikerült elérni.

A whiskey, hazai körökben inkább whiskynek írva, egy égetett szesz, gabonából készül, elkészítési módja pedig, hogy az erjesztést és a lepárlást követően tölgyfahordókban kiérlelik. A jó whiskey főként árpából és árpamalátából áll, de lehet például kukorica és búza alapanyagú is, valamint tudni kell, hogy a legtöbb whiskeyt leginkább vegyes cefréből készítik. Több fajtáját ismerjük, és ez annak tudható be, hogy milyen lepárlási módszerrel készítik, illetve, hogy a cefre milyen összetételű, de a származási hely sem mindegy, emiatt megkülönböztetünk például skót, ír, amerikai whiskeyt, és természetesen a legnépszerűbb típusok ezekből az országokból kerülnek ki. A whiskey specialitása a fahordós érlelésben teljesedik ki, ez a módszer inkább a 20. század elején terjedt el, előtte az ilyen típusú szeszesitalokat érlelés nélkül fogyasztották, ezt a hagyományt mostanra már csak Amerikában tartják meg. Az Európai Unióban törvény szabályozza, hogy csak azokat a típusú, gabona alapú szeszesitalokat árulhatják whiskey néven, amelyeket a palackozásuk előtt legalább három évig fahordóban érteltek, ezzel szemben Amerikában, a már említett hagyomány miatt nincs szükség az érlelésre a whiskey elnevezéshez. Minden nemzetnek megvan a maga „módszere” az ital elkészítéséhez, érdekesség, hogy a legtöbb ír whiskeyt háromszor párolják le, és sokkal több ideig érlelik.

Ha szeretne minőségi bourbon whiskeyt inni, ahogy Jockey Ewing is tette, vagy más fajtákat is kipróbálna, koktélokat készítene, akkor keresse cégünk, a Flair Mojito Kft. forgalmazásában fellelhető whiskeyket! Kínálatunkat honlapunkon, a www.mindenamibar.com webcímen érhet eli! Kérdés esetén hívjon minket a 06-70-617-0280-as telefonszámon, vagy írjon e-mailt az office@mindenamibar.com címre!