RSS Feed

Magyar arany

magyar aranyAz olimpia a világ legnagyobb sporteseménye és a legünnepélyesebb is, melyről meggyőződhettünk a több mint 10 milliárdos olimpia megnyitó ünnepség alapján. Mi magyarok is képviseltetjük magunkat ezen a neves eseményen, mint ahogyan rajtunk kívül több mint 200 ország is.

Az olimpián a következő versenyszámokban lehetett indulni:

Asztalitenisz

Sportlövészet

Atlétika

Ökölvívás

Birkózás

Öttusa

Cselgáncs

Röplabda

Evezés

Súlyemelés

Gyeplabda

Taekwondo

Íjászat

Tenisz

Kajak-kenu

Tollaslabda

Kerékpározás

Torna

Kézilabda

Triatlon

Kosárlabda

Vitorlázás

Labdarúgás

Vívás

Lovas sportok

 

 

magyar aranyTermészetesen szeretnénk, ha nagyon sok magyar arany születne, ha nagyon sok versenyszámban érnének el fiaink, lányaink első helyezést. Az ez idáig megrendezésre kerülő 26 nyári olimpia közül huszonnégyen vett részt Magyarország, és összesen 160 olimpiai magyar arany született. Ebből 119 egyéni magyar arany, 41 pedig csapatsportágban elért eredmény.

Átlagosan 7 magyar arany születik az olimpián, de voltak a történelem során olyan nyári olimpiai játékok, amikor kiemelkedő sikereket értünk el. Egyik ilyen volt az 1952-es Helsinkiben megrendezett olimpia, ahol 16 magyar aranyt zsebeltünk be. Ezen kívül átlagon felül teljesítettünk még 1992-ben Barcelonában, 1988-ban Szöulban, 1968-ben Mexikóvárosban, 1964-ben Tokióban, 1948-ben Londonban, valamint a legendás 1936-os berlini eseményen is, több mint 10 magyar aranyt tudhattunk magunkénak ezeken az eseményeken.

Reméljük idén is ilyen sikeresek lesznek ifjaink!

Címkék: , , ,