RSS Feed

Mi az a forrasztó ón? – Tények és tudnivalók

A forrasztás lényege, hogy fémek között oldhatatlan kötés jöjjön létre. Előnye a hegesztéssel szemben, hogy a készre munkált anyag különösebb deformáció nélkül munkálható meg. A forrasztás folyamatának mindig az adott forrasztandó elemnél kisebb olvadáspontú anyaggal kell történnie.

Fontos, hogy forrasztásnál a szilárd állapotban maradó fém felülete tiszta legyen, tehát a forrasztóanyag nem tartalmazhat nem fémes szennyeződéseket, mert azok akadályozzák a fémes kötést. Emellett a forrasztóanyagnak könnyen szét kell terülnie az alapfém felületén, jelentősebb túlhevítés igénybevétele nélkül.

Forrasztásra sokféle fém alkalmazható, melyek két csoportba sorolhatóak: lágyforraszok és keményforraszok. Ez előbbiek közé tartozik az ón is.

Az ón számtalan módon felhasználható, többek között vaslemezek bevonására is, mely esetben az ón segítségével oxidréteg alakul ki, ami megvédi a vasat az oxidációtól. Ezen felül hasznosítják még alkatrészgyártásban és edénygyártásban is.  Érdekessége, hogy bár évszázadok óta alkalmazzák, sokáig nem tudták megkülönböztetni az ólomtól. Az ólommal ötvözött verzió a forrasztó ón, amely 75%-ban tartalmaz ónt és 25%-ban ólomot. Olvadáspontja 231.9°C. és előnyei közé tartozik, hogy ellenáll a korróziónak és nehezen oxidálódik, ezáltal tartós és megbízható felületet nyújt.

Forrasztásnál különösen fontos, hogy minőségi forrasztó ónt használjuk, melyet megbízható forrásból szereztünk be, hiszen csak ez által lesz a munkafolyamat végeredménye optimális, időtálló és hasznosítható.

Cégünk sok éves tapasztalattal rendelkezik a forrasztástechnika terén, kínálatunkban pedig kizárólag megbízható minőségű termékek találhatóak – köztük forrasztó ón is. Keresse fel honlapunkat a www.elgelectronic.hu címen, ahol bővebb információt is talál szolgáltatásainkról. Kérdés esetén vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal telefonon, a 06-70/600-9066-os vagy a 06-70/384-0504-es számon, vagy e-mailben, az istvan.darvas@elgelectronic.hu e-mail címen.