RSS Feed

Milyen kellemetlenségeket okozhatnak a vizes falak?

Sóvirág, barna foltok, levált tapéta; mindegyik annak a jele, hogy a fal vizes, nedvességet szívott magába, ezért utólagos vízszigetelésre lesz szükség. Ahogy a tünetek, úgy az okok is sokfelől eredhetnek, és különböző hatásaik lehetnek, ezért most vegyük sorra, milyen kellemetlenségeket okozhatnak a vizes falak!

A falak magas nedvességtartalma nem csak az épület statikai állapotára van káros hatással, hanem a benne lakók egészségét is veszélyezteti. Allergiát, vagy asztmát okozhat és növeli a további megbetegedések esélyét. A hideg, vizes falak között, párás levegőjű helyiségben élők testének hőleadása sokkal nagyobb, mintha a levegő száraz lenne, ezáltal nagyobb a megfázásos megbetegedések gyakorisága.

A nedves fal kiváló táptalaja a penészgombáknak, melyek olyan toxinokat termelnek, amik negatív hatással vannak az emberi szervezetre. A gombák megtelepedés után órák alatt gombaspórák millióit szórják szét a lakásban, lehetőséget adva újabb gombatelepek létrehozására. Ezek megtelepedhetnek minden felületen, ahol az életfeltételek megtalálhatók, így falakon, sarkokban, szekrény mögött. Mintegy százezer faj képes arra, hogy megtelepedjen a nedves falakban.

A szigetelés nélküli, vagy hibás szigetelésű falazatban felfelé törekvő víz a talajból oldott ásványi sókat szállít fölfelé. A sók kristályosodnak, és ha kitöltik a rendelkezésükre álló teret, akkor azt továbbfeszítve megrepesztik, széttörik. Ezért válik a falazat salétromos környezetben mállóvá, porózussá, szilárdsága csökken, ebből kifolyólag akár rövid időn belül statikai problémák léphetnek fel.

A vizes fal akár 300 liter vizet is képes tárolni, mely kiváló hővezető, így a nedves falazat egy hőhidat képez a külső hideg és a lakás belseje között. Ezen keresztül a belső meleg kiszökik, a fűtési költség akár a duplájára is nőhet! A hőhíd belső felülete mindig hidegebb, mint a fal más részei, amin lecsapódik a falazatban levő nedvesség egy része, mely kiváló táptalajt képez a penészgombák szaporodásához.

Ha Önnek is hasonló problémái vannak otthonában, akkor utólagos falszigetelésre van szüksége! Ne hagyja, hogy elfajuljanak a dolgok, keresse fel cégünk, a Bona-Si Épületszigetelő Bt. honlapját a www.bonasi.hu címen, és tájékozódjon a megoldásokról! Kérdés esetén kollégáink a +36-70-520-6663-mas telefonszámon, vagy az info@bonasi.hu e-mail címen is elérhetőek!