RSS Feed

Mindent a maori tetoválás stílusról

A maori, manapság nagy népszerűségnek örvendő fekete-fehér tetoválás – másik nevén óceániai tetoválás viselői gyakran nincsenek tisztában a minták jelentésével. Már évezredek óta viselnek az őslakosok a törzseket megkülönböztető, különböző mintájú tetoválásokat. Ez számukra hagyomány, a bőrbe festett kanyarulatoknak mind jelentőségük van. A tetoválás mindig valaminek a szimbólumát jelképezte, ahogyan a szóban forgó minta – a maori is.

A maori tetoválások alapja egy spirál, a megalkotott képet ívelt, lendületes vonalak jellemzik. A maori nép szokásaiban, művészetében használt motívumok jelennek meg és ismétlődnek a bőrre rajzolt alkotásokban egyaránt. A maorik nemcsak a felsőtestüket, de az arcukat is gyakran kitetoválták. Az arc részein spirális minták domináltak. A hagyományos maori tetoválásokat mesterek készítették el. Ők kétféle mintát alkalmaztak: festett vonalakat, és sötét háttérbe rajzolt vonalakat (a minta nincs befestve, bőrszínű).

Amint említettük, a tetoválások törzsenként, családonként, nemzetségenként változhattak, de mind szabályszerűségeket követtek. A tetoválások hovatartozást fejeznek ki. A test természetes körvonalaihoz igazodnak – így az arc, a comb, vagy akár a fenék körvonalaira, domborulataira is. A tetoválás készítés azonban nem volt minden ember privilégiuma. A rabszolgák és közemberek arcát nem festették be. A tetovált férfit a nők vonzónak találták, a férfi a harcban magabiztosabbnak hatott. A maorik hagyományosan csontból, kagylóból, vagy fémből készült véső alakú eszközökkel készítették el a tetoválásokat, amit kalapáccsal ütögettek a bőrbe – ez fájdalmas procedúra volt.

Ma a tetoválás, vagy tattoo készítése nem olyan fájdalmas folyamat, mint anno a maorik törzsében szokás volt. A fennmaradt minták egy része inspirációként szolgál a mai tetováló közönség és a tetováló mesterek számára egyaránt. Talán még ma is él a társadalomban az a hiedelem, hogy ezek a vonalak férfiasabbá, harciasabbá teszik a férfit, és a nők vonzóbbnak találják ezekkel a mintákkal mind magukat, mind a férfiakat.

Ha Ön is maori mintával szeretné feldíszíteni magát, a tetoválás készítésére lehetősége van a Silver Tattoo szalonban! Több tucat referenciával és információval szolgál weboldalunk a hozzánk látogatók számára: www.tattoosilver.hu! E-mailen keresztül kérdéseivel, kéréseivel mindig szívesen foglalkozunk a tattoosilver@gmail.com fiókunkon keresztül! Telefonon is hívhat minket a +36 20 497 51 71-es számunkon!