RSS Feed

Mit kell tudni a titánról és a titán hegesztésről?

Mit tudunk a titánról, mint kémiai elemről? A következő tényekkel találjuk szembe magunkat, ha a titánt közelebbről si megvizsgáljuk. A színesfémek csoportjába tartozik és nagyon kedvező tulajdonságokkal rendelkezik. Ilyen ígéretes tulajdonság az, hogy ez az elem rendkívül erős, kemény, nagy szilárdsággal és terhelhetőséggel bír, alacsony a sűrűsége és ezzel együtt kiváló a korrózióállósága mind alacsony, mind pedig magas hőmérsékleten. Ezek a jellemzők különösen kedveltté teszik a titánt az olyan területeken történő gyakori felhasználásra, mint például  repülőgépipar. Ott van rá szükség, ahol a könnyű súly és a nagy terhelhetőség egyszerre elvárás, de ellenállósága miatt a vegyipar is szívesen használja.

A titán ötvözet formájában is nagyon hasznos, mert így növelhető a szilárdsága. A titán ötvözetek szakítószilárdsága szinte azonos az ötvözött acélok szakítószilárdságával. Az olvadáspontja igen magas, 1725°C, ami magasabb az acél vagy az alumínium olvadáspontjánál is.

A titánt hegesztéssel lehet formálni, de nem mindegy, hogyan történik a titán hegesztés. Mivel ennek az anyagnak sajátos tulajdonságai vannak, olyan hegesztési eljárást kell alkalmazni hozzá, ami a célnak megfelelő és jól veszi a akadályokat.

A titán hegesztése során meg kell akadályozni, hogy az anyag rideggé váljon azoknak a gázoknak a hatására, amiket felvesz a környezetéből. Az egyik módszer erre a gázok kiiktatása, annak megakadályozása, hogy a titánnal érintkezzenek, a másik pedig a gyors munka, a rövid hevítési idő. A robbantásos, ultrahangos, awi, afi, a plazma, elektronsugaras vagy a diffúziós hegesztés is illik titán hegesztéshez.

A www.weldtech.hu webcímen a Weldtech Hegesztéstechnológiai Kft. hivatalos weboldala található. Itt összefoglalót talál arról, hogy a cégünk mennyire szerteágzó munkákat végez a csigajavítástól a műanyagszóráson át a titán hegesztésig. Azok, akik ilyen jellegű, speciális munkával szeretnének megbízni minket, megtalálnak a honlapunkon feltüntetett elérhetőségek egyikén! Hívjon minket a 06-34-551-555 telefonszámon vagy pedig írjon a weldtech@weldtech.hu email címre nekünk titán hegesztés miatt!