RSS Feed

Ön tudja, mi folyik az autójában?

Autózni manapság már olyan mindennapos dolognak számít, mint az, hogy internetet használunk, gyaloglás helyett lifttel jutunk fel az emeletre, okos telefonnal intézzük hívásainkat, vagy éppen elektronikus levelezésünket a hagyományos mobiltelefonok helyett. Ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki autónkból, érdemes kicsit jobban megismerni azt a használat során. Ön mennyire ismeri autóját? Az autó akkumulátora például alapvető és fontos alkatrésze az autónak. Az akkumulátor szolgáltatja a villamos energiát a kocsi működéséhez. Az akkumulátor nemcsak áramot termel, de tárolja is azt, mert akkor is szükség van rá, amikor az autó éppen nincs használatban.

Az akkumulátor töltésre és kisütésre alkalmas áramforrás, ez azt jelenti, hogy a bevezetett villamos energia az akkumulátorban vegyi energiaként tárolódik, majd a kisütésnél újra villamos energiává alakul át. Ezek a ciklusok egy idő után kimerülnek és az akkumulátort ki kell cserélni. Az, hogy egy autóba milyen akkumulátor szükséges, az indítómotornak a teljesítmény igénye határozza meg.

Az autó akkumulátorok többféle típusba sorolhatóak, így lehetnek savas, más néven ólom akkumulátorok, lúgos, vagy zselés autó akkumulátorok.

A savas vagy ólom akkumulátor esetben az elektrolitot a desztillált víz testesíti meg. A desztillált víz hajlamos gyorsan elpárologni a nyári melegben, így fokozottan figyelni kell a pótlására. Amikor az akkumulátor töltés alatt áll, azt a kapacitás tizedrészével kell végezni. A töltés alatt érdemes a kupakokat kivenni, hogy a keletkező gáz kiszellőzhessen. A feszültséget terhelés mellett mérjük, ha a 10 voltot meghaladja, akkor jó az akkumulátor.

A lúgos akkumulátorokat hosszú élettartam jellemzi, és kifejezetten ellenállónak mutatkoznak a külső hatásokkal szemben, és relatíve igénytelenebbek a savas akkumulátorokhoz képest. Töltésnél ügyelni kell arra, hogy az elektrolit hőmérséklete ne haladja meg a 40 fokot és itt is fontos a levegőztetés.

A zselés akkumulátorok valójában az ólom akkumulátorok egy speciális fajtái. Ismertebb nevük a „gondozásmentes” akkumulátor. Nem igényelnek utántöltést desztillált vízből, viszont árammal utántölthetőek, azonban figyelni kell arra, hogy ne lépjék túl a maximális feszültséget.

Az elismert márkák között megtalálja a kívánt akkumulátor típus modelljeit, így Banner, Varta vagy éppen Perion akkumulátorokat bátran választhat autójába. Mindezeket egy helyen megtalálja a www.csorba-akku.hu weboldalon. Segítségre lenne szüksége a választáshoz? Hívjon minket a +36/1/379-3142 telefonszámon!

Címkék: , ,