RSS Feed

Ősi ritmusok napjainkban – Az ütős hangszerek történetéről bővebben

Az ütős hangszerek a legrégebbi zenei eszközöknek számítanak, ugyanis már az ősidők óta ismeri az emberiség. Feltalálásukat a rituális szertartásoknak köszönheti a zenetörténet, hiszen köztudott, hogy az ősi varázslatok mágikusságát az ütős hangszerek ritmusa biztosította.

A történelem során később nem volt olyan kultúra vagy ország, ahol ne lettek volna jelen az ütős hangszerek, a szórakoztatástól kezdve egészen a vallási szertartásokig előszeretettel használták az emberek a hangszereket, de voltak olyan csatahelyzetek is, amikor az ellenfelek dobokat használtak az egymás közötti kommunikációhoz. Utóbbi olyannyira hatással volt a zenei eszközökre, hogy az ütős hangszerekkel kapcsolatos forradalmi újítás is ide kapcsolódik, ami még az 1800-as évekhez köthető. Az első valódi dob készletet ugyanis ebben az időszakban állították össze, katonai célokra, ekkor jelent meg először a dob-szettekben a pedálok használata is.

A manapság is használatos dobkészletek fejlődésére a legnagyobb hatást természetesen a jazz zene gyakorolta, a 20-as és 40-es évek között számos kreatív újítással álltak elő a művészek. A new orleans-i jazz mulatókban egyre több ütős hangszer jelent meg a hagyományos dob mellé, bevonták a komponálásba az afrikai tam-tam dobokat és a török, illetve kínai cintányérokat.  Az újítások, kísérletezések az ütős hangszerekkel kapcsolatban Gene Krupának és Max Roachnak köszönhetőek, mindketten igazi áttörő újdonságokat hoztak a zenei eszközök történelmébe, úgy mint a dobos szólóinak kiemelését vagy a dob keményebbre hangolását.

Ha Ön is szeretne elmerülni az ütős hangszerek világában, tekintse meg cégünk, az Olasz és Társa Online Hangszerbolt kínálatát! Bátran nézzen körül hangszeráruházunkban, a www.olaszhangszer.hu webcímen, és rendelje meg kedvencét! Kérdés esetén hívjon minket bizalommal telefonon, a 06-46-505-658-as számon vagy írjon üzenetet weboldalunkon keresztül! Ismerje meg közelebbről Ön is az ősi ritmusokat kiváló hangszereinken keresztül!