RSS Feed

Paksi atomerőmű

Paksi AtomerőműA paksi atomerőmű országunk egyetlen atomerőműve. Az erőmű Pakson található, építését 1966-ban határozták el, de építése 1969 és 1987 között zajlott. A sok évnyi megerőltető munka meghozta gyümölcsét, a paksi atomerőmű 1982.december 28-án megnyitott. A létesítmény tulajdonosa a Magyar Villamos Művek.

A paksi atomerőmű 4 blokkból, úgynevezett VVER 440/V 213 típusú nyomottvizes kétkörös blokkból áll. 1 reaktorhoz 2 gőzturbina tartozik. Egy gőzturbina pedig háromházas. ( egy nagynyomású,és két kisnyomású kettős áramlású házból áll ).

A paksi atomerőmű üzemeltetése során elvégzett kísérleteknek,és fejlesztéseknek köszönhető,hogy az erőmű folyamatos üzemideje csaknem 8000 óra/ év. A paksi atomerőmű üzemeltetése folyamán keletkezett szilárd valamint gáznemű radioaktív hulladékokról az erőmű megfelelően,és szabályszerűen gondoskodik,hogy ne keletkezzen baleset,valamint mérgezés.

Paksi AtomerőműHa érdekel és szeretnéd látni élőben is ezt a technikai csodát,akkor gyere el Paksra! A paksi atomerőmű megnyitotta kapuit a kíváncsi látogatók előtt, ahová még előzetes bejelentkezésre sincs szükség! A kiállítás során világhírű tudósok, köztük Neumann János, Teller Ede stb. mellszobraival is találkozhatunk. Helytörténeti és néprajzi elemek segítik a látogatóval megismertetni a nukleáris energia alkalmazásának egyszerűsített titkait. Megtudhatod az erőmű pillanatnyi teljesítményét, megismerheted a technológiát. Megismerkedhetsz a megújuló energiaforrásokkal. Ha elmúltál már 16 éves, és érdekel a paksi atomerőmű üzemeltetése, még több izgalomra vágysz akkor bemehettek egy csoportos séta keretében az erőmű üzemi területére is. 

Címkék: , , , , ,