RSS Feed

Szeretne többgenerációs családi házat? Fogjon bele ikerház építésbe!

Manapság sokan azt vallják, hogy jobb, ha miután felnőtt a gyermekük, elköltözik a szülői háztól. Ennek ellenére még mindig népszerű a többgenerációs családi ház építése, vásárlása. Korábban sláger volt az ikerház építés, aztán ez abbamaradt, mára pedig az ingatlanpiacon rengeteg ilyen típusú házat kínálnak. De mi az előnye? Mitől népszerű még most is?

Az ikerház építésének nagy előnye a költséghatékonyság. A telek megvásárlásakor két család vásárol, ezáltal az ár feleződik. Az ikerházak esetében tükrözötten szimmetrikus a két lakás és a tájolási kötöttségek miatt eltérő adottságúak. Eleve fontos, hogy a két telekrész oldalsó iránya egyaránt napos égtáj felé essen a hátsó, kerti terasz kialakítására alkalmas oldala pedig lehetőleg szintén legyen napos, déli, vagy legalább délkeleti, tehát az ikerház tájolása meglehetősen kötött, ezt a telkeket kialakító városrendezőnek kell figyelembe vennie. A kialakítás során a lakások egy-egy oldala közös elválasztófal, tehát a két résznek többnyire csak három oldala van. A negyedik oldal építési költségei feleződnek, azon felül pedig megtakarítás, hogy ezt a közös falat nem kell vakolni, és nyílászárók sem kerülnek rá. A két házban ugyanazok a szakemberek végezhetik a munkákat, illetve nagyobb mennyiségek vásárlásakor kedvezmények érhetők el az építőanyag kereskedőknél. Amiből bosszúság keletkezhet szomszédunkkal, az a már korábban említett közös fal. Lehet, hogy költséghatékony, de másrészről kellemetlen szituációkat produkálhatunk, ha nem gondoljuk át, mely helységet tesszük ki szomszédunk fülének. Igyekezzünk leendő ikerházunkat úgy kialakítani, hogy ez a találkozási pont két semleges helyiség között húzódjon! Két hálószobát egymás mellé nem tanácsos elrendezni, sem nappalit! A legjobb, ha a garázs vagy a konyha kerül legközelebb a másikhoz.

Reméljük sikerült eloszlatnunk kételyeit az ikerház építéssel kapcsolatban és kedvet kapott egy ilyen ház megépítéséhez! Ehhez keresse cégünket, a Profitkész Kft.-t, weboldalunkat a www.modernhazak.com címen érheti el. Kérdés esetén írjon e-mailt a termelzoltan@gmail.com címre, vagy hívjon a 06-30-476-8682-es telefonszámon!