RSS Feed

Szerezze be időben a téli gumiabroncsokat!

Nyár közepén a télre gondolni badarságnak tűnhet, ám anyagi szempontból előnyökre tehetünk szert, ha az adott évszaktól eltekintően gondoskodunk a szükséges készletek beszerzéséről. Nincs ez másként a téli gumiabroncsokkal sem! De miért is éri meg nyáron beszerezni, mire kell figyelni a téli gumik vásárlásánál és mi különbözteti meg a nyári kialakítástól?

A téli gumiabroncsok beszerzése problémás lehet abban az esetben, ha nem ismerjük kellően a gumiabroncsok jellemzőit és jelöléseit. Nézzük tehát, milyen tulajdonságok különböztetik meg a nyári és a téli kivitelt:

  • Keménység – A téli gumik lágyabb szilika-gumikeverékből készülnek, így ideális tapadást biztosítanak alacsonyabb hőmérsékleten is, míg a nyári kialakítás merevvé és rugalmatlanná válik télen, így veszít a tapadási képességéből.
  • Mintázat – Ez az egyetlen tulajdonság, mely szabad szemmel is jól látható különbségeket mutat. A téli gumiabroncsok erősen lamellázottak, számtalan kapaszkodó-éllel rendelkeznek, így képesek a havas, jeges utakon is kiválóan teljesíteni. A mélyebb barázdák a folyadék elvezetésére szolgálnak.
  • Összetétel tekintetében szintén eltérés mutatkozik.

Minden gumiabroncs rendelkezik jelölésekkel, melyeket, ha tudunk értelmezni, nem hibázhatunk a választásban. Vegyük tehát sorra, hogy milyen jelzések segítenek minket a tájékozódásban:

  • Méret jelölése – Általában tartalmazza az abroncs szélességét és annak arányát az oldalfal magasságával, az abroncs szerkezetét és a felni átmérőjét col-ban. Például: 175/65 R 13
  • Súly- és sebességhatár – A maximális terhelhetőséget jelölő szám és a maximális sebesség jele. Például: 80S (450 kg, 180 km/h)
  • Az abroncs gyártási ideje – DOT1802: Az első két szám az adott év hetét, míg az utolsó az évet jelöli, tehát 2002. 18. hét (a DOT jelzés jelentése, hogy amerikai szabványnak is megfelel)
  • Gumiabroncs neve
  • Ezen kívül, ami a téli gumiabroncsokon előfordulhat, és így megkülönbözteti a nyáritól: M+S jelzés, jelentése sár+hó, illetve hópehelyjelzés.

Nyáron pedig különösen kedvező áron juthatunk hozzá a téli gumiabroncsokhoz, így érdemes időben beszerezni azokat, ha spórolni szeretnénk! Látogasson el honlapunkra, a www.ar-go.hu oldalra, és tekintse meg ajánlatainkat! Kérdés esetén állunk rendelkezésére telefonon, a +36 (30) 300-97-44-es számon, és e-mailben, az argoabroncs@t-email.hu címen!