RSS Feed

Történelmi kalauz: A fénymásolás kezdete és jelene

fénymásolás

Mióta a magyar nép létezik, számtalan találmányt és innovációt köszönhet nekünk a világ. Ugyan a fénymásolás feltalálójának az amerikai Chester Carlsont tartják, de az alapötlet egy magyar tudós fejéből pattant ki. Mint a történelem során megannyiszor, ebben az esetben sem az elképzelés tervezőjét nyilvánították a feltalálónak, hanem a megalkotót.

A Carlson-féle fénymásológép működési elve valahogy így írható le: egy földelt fémlemezre fotovezető réteg kerül, melyet dörzsöléssel feltöltenek, majd a képet rávetítik. Ezt követően a foto-elektromos réteg a megvilágított helyen kisül, ezt a rejtett képet porral előhívják és papírt nyomnak rá, melyet hevítéssel fixálnak. A fénymásolás feltalálását követően nem volt más hátra, mint befektetőket találni, ami sikerült is Carlsonnak, így 1950-ben megkezdődhetett a Xerox-gép sorozatgyártása. Ez a név annyira egybeforrt a fénymásolással, hogy bizonyos területeken ma is használják főnévként és igeként is. A Xerox Corporation mára az egyik legsikeresebb vállalkozássá nőtte ki magát, mely mintegy 160 országban érhető el, és 136 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A cég egyik legjelentősebb mozzanata a modern korban Steve Jobs nevéhez fűződik, aki tőlük vette át az egér és a grafikus felhasználói felület ötletét is!

A modern fénymásológépek egyébként jóval fejlettebbek lettek. Fénymásolási sebességük megnőtt, és technikájuk is sokban változott. Ma már tükrök és lencsék segítségével csak a másolandó anyag képe vetődik rá a dobra, így lehetővé válik optikai úton a kép átméretezése is. Ezen felül pedig megjelentek a színes fénymásolatok is!

A fénymásolás napjaink egyik leggyakrabban végzett folyamata! Ha Önnek is gyakran szüksége van rá, ám nem szeretne egy drága gépbe fektetni, forduljon hozzánk bizalommal, és bízza ránk a fénymásolást! Tapasztalt munkatársaink a legkiválóbb minőségű fénymásolatokat készítik el Önnek! Látogasson el honlapunkra a www.galgo.hu-ra, ahol részletesebben is tájékozódhat szolgáltatásainkról! Kérdés esetén állunk rendelkezésére akár telefonon, a +36 1 371 2860-as számon, illetve e-mailben a galgo@galgo.hu címen.