RSS Feed

Tudjon meg többet az ejtőernyőzés történetéről!

Az ejtőernyőzés egy igazán közkedvelt sport, amelyet nemcsak az élvez, aki csinálja, hanem az is, aki csak nézi, hiszen páratlan és lenyűgöző látványt nyújt. A népszerűség ellenére sokaknak kevés információja van az ejtőernyőzésről, de a hiányosságokat soha nem késő pótolni, mielőtt részt vennénk rajta!

Maga az ejtőernyős sport viszonylag fiatal, azonban a technika kialakulását megvizsgálva mégis nagy múltra tekint vissza, hiszen az emberiséget mindig is foglalkoztatta a repülés gondolata. Régi, kínai levéltári okmányok szerint Kínában, 1306-ban Fo-Ki En császár koronázási ünnepségén mutatkozott be először az ejtőernyőzés technikája. Az emberek bambusz rudakra feszített bőrkupolával és a kezükre erősített kötelekkel tornyokból és magas fákról hajtották végre az ugrásokat. Ugyanez megvalósult Indiában is, párhuzamosan, az említett időszakban.

Ezután következik talán a legismertebb szála az ejtőernyőzés történetének, ami természetesen Da Vinci-hez köthető. Az 1500-as évek körül Olaszországban a mester “A madarak repülésének kódexe” című munkájában már nem csak vázlatrajzokat készített az ejtőernyőről, hanem kifejtette a szerkezet helyes működésének módját is. Az utókor a terveket csak papíron ismeri, a gyakorlati megvalósulásról sajnos semmilyen információ nem maradt fent. Az első, feljegyzett európai ugrást egy Vincent Lavini nevű rab hajtotta végre; így szökött meg a börtönből. Sokan kísérleteztek a történelem során az ejtőernyőzéssel; fejlődésének a későbbiekben nagy lendületet adott a léghajózás. Utóbbi megjelenésével az ejtőernyő tökéletesítése gyakorlati értelmet is kapott; a léghajót vezető pilóta megmentését.

Ha Ön is kipróbálná az ejtőernyőzést, keresse a Tandemcentrumot! Legyen részese egy életre szóló, páratlan élménynek! További információkért tekintse meg honlapunkat a www.tandemcentrum.hu címen! Kérdés esetén hívjon minket telefonon, a 06-20-961-2900-ás számon, vagy érdeklődjön e-mailen, a tandemcentrum@gmail.com címen!