RSS Feed

Tudnivalók a fékbetétről

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a gépjárművünk fékével van valami baj. Azon túl, hogy eléggé kényelmetlen, ahogy ráz és csikorog, de emellett még kifejezetten veszélyes is. A fék megfelelő működéséhez ugyancsak megfelelő fékbetétek kellenek, amelyek biztosítják a zökkenőmentes fékezést.

A fékbetétről első sorban azt kell tudni, hogy használat közben súrlódik, vagyis kopik. A fékezés során szárazsúrlódás történik, a fékbetét és a szemben lévő féktárcsa, illetve fékdob anyagkopása szükséges a hatékony fékezéshez. Az, hogy milyen szinten kopik egy fékbetét, több dologtól is függhet: a súrlódó anyagok (fékdob, féktárcsa) tulajdonságaitól, a sofőr vezetési technikájától és a fékszerkezet állapotától. Utóbbi sérülhet nedvesség, szennyeződés és vegyi anyagok hatására is, de a hőmérséklet és a mechanikus erők is befolyásolják, ezért rendszeres karbantartást igényel. A fékbetétgyártók általában nem adnak garanciát termékükre, ugyanis a sok, előre ki nem számítható tényezőnek köszönhetően egy fékbetét élettartama 10.000-150.000 kilométerre tehető. Ha szeretnénk megbizonyosodni fékbetétünk állapotáról, magunk is szemrevételezhetjük a kopás mértékét. A fékbetét mindkét oldalán körbefut perem, amely jelzi a kopáshatárt.

Ha azt állapítottuk meg, hogy fékbetétünk menthetetlenül elkopott, akkor magunk is eltávolíthatjuk a járműből. A szegecsek eltávolításához hidraulikus szegecselőgép ajánlott, de akár kézzel is megoldható a feladat. A szálló por felfogásához pedig légzőmaszk használata javasolt.

Ha fékbetétet vagy egyéb minőségi autóalkatrészt szeretne vásárolni, forduljon hozzánk! A Bond-Auto Kft. webáruházában kényelmesen böngészhet termékeink széles választéka között. További információért látogasson el honlapunkra, a www.bondauto.hu webcímre, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot a 06-1-421-51-61-es és a 06-30-479-73-14-es telefonszámok valamelyikén, illetve a bondauto@gmail.com e-mail címen!