RSS Feed

Tudnivalók a fogaskerekekről

A fogaskerék mindennapjaink része. Különösen akkor, ha olyan gépekkel és szerszámokkal dolgozunk, amiket fogaskerekek működtetnek. Éppen ezért érdemes tisztában lennünk eme nagyszerű találmány működésével és történelmével.

A fogaskerék nevében már benne van, hogy egy olyan, tengellyel rendelkező gépelemről van szó, amit fogak vesznek körül. A működése egy nagyon egyszerű és mégis nagyszerű technológián alapszik: egy másik fogaskerékhez csatlakoztatva forgatónyomatékot tud átadni. Ezzel meg tudja változtatni a mozgás jellemzőit, legyen szó akár az irányáról, szögsebességéről vagy a nyomatékáról. A fogak azért szükségesek, hogy a gépelemek csúszásmentesen tudják átadni a nyomatékot. A fogaskerék története elég régre vezet vissza, egészen a messzi Kínába. Az időszámításunk előtti negyedik században találták fel, később Egyiptomban is használták az első században, majd végül a nyugati társadalmakban is elterjedt, mára pedig már elengedhetetlen gépelemmé vált.

Azért gyakran használt elemek a fogaskerekek, mert nagyon pontosak, kis méretben is terhelhetők és nagy fordulatszámmal dolgoznak. Éppen ezért az olyan gépeknél, ahol a tengelymozgásnak összerendeltnek kell lennie, általában fogaskereket használnak, például az órákban. A civilizációt előre lendítő találmányok többsége szintén fogaskerék-hajtású. A gépkocsik, a mozdonyok, a sínhez kötött járművek, a felvonók, az emelő- és szállítógépek, illetve a mezőgazdasági gépek nem működhetnének fogaskerék nélkül. A fogaskereknek rengeteg típusa van. A főbb típusok közé tartoznak a homlokkerekek, a belsőfogazatú homlokkerekek, a kúpkerekek, a bordás szíjkerekek, a lánckerekek és a csigahajtások is.

Fogaskerékre van szüksége, és profikra bízná a gyártást? Forduljon bizalommal cégünkhöz, a Rák és Rák Bt.-hez! További információért látogasson el honlapunkra, a www.fogaskerekek.hu webcímre, és tekintse meg szolgáltatásainkat! Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot a +36-1-369-8006-os telefonszámon, illetve az info@fogaskerekek.hu e-mail címen!