RSS Feed

Tudnivalók a kajakokról

Magyarország gazdag folyókban és tavakban, így nagy hagyománya van az olyan vízi sportoknak, mint a kajak, kenu vagy akár a vízilabda. Akár sportszerűen vagy csak hobbiból űzi valaki ezeket a sportokat, garantáltan jót tesz vele a lelkének és a testének egyaránt.

 

A szabad levegőn, víz közelben aktívan eltöltött szabadidő egyik nagyszerű alternatívája a kajakozás. Evezés közben oxigén dús levegő jut a tüdőbe, serkentve a vérkeringést, a napon töltött idő közben nő a szervezet D vitamin ellátottsága, és az evezés szinte minden izomcsoportot alaposan átmozgat.

 

A kajak mai formája Északon alakult ki, ahol az inuitok használták azt vadászatra, vízi közlekedésre. A kajakot úgy alakították ki, hogy könnyen lehessen vele fordulni és a súlya se akadályozza a gyors és hatékony közlekedést a vízen. A kajak teste fókabőrből készült, a tartóvázat pedig fából állították össze. Az Északon élő népcsoportok családonként birtokoltak egy-egy ilyen eszközt, amit a családfő vezetett. A kajakok mérete és formája mindenhol más volt a helyi körülményeknek és igényeknek megfelelően.

 

A modern kajakok már a fejlődésnek köszönhetően teljesen más módon és másmilyen anyagból készülnek, mint az őseik. A favázat elhagyták a tervezésnél és helyette légkamrák biztosítják, hogy a kajak ne merüljön el, ha felborítják a hullámok, és a felhasznált anyag kitüremkedései, merevítései adják az eszköz formáját. Az alapanyag sem állati eredetű, hanem műanyag, szénszál és üvegszál felhasználásával készül.

 

A kajakozásnak számos előnye van, hiszen ez a vízi jármű könnyebb és keskenyebb formákkal rendelkezik, ezért gyorsabban lehet vele haladni és sokkal fordulékonyabb is, mint például a kenu. Azok a kajakok, melyek kormánylapáttal is rendelkeznek, stabilan képesek tartani az irányt esőben vagy szélben is. Az evezők kétoldalisága lehetővé teszi, hogy az izmok evezés közben egyenletesen legyenek leterhelve. Habár a kajak evezési technikája nem egyszerű, de ha sikerül elsajátítani, igen nagy élvezetet jelent az evezés.

 

Minőségi és biztonságos eladó kajakokat keres a nyári programhoz? Látogasson el weboldalunkra, a www.calasport.hu-ra, ahol minden eszközt megtalál egy vízi sportokban gazdag nyár megszervezéséhez! Bátran keressen minket termékeinkkel kapcsolatos kérdéseivel, munkatársaink készséggel segítenek a +36-20/912-3705-ös telefonszámon!