RSS Feed

Tudnivalók a napelemes rendszer telepítéséről

Köztudott, hogy Magyarország klimatikus adottságai igencsak kedveznek a napenergia felhasználásához. Hazánkban az átlagos évi napsütéses órák száma legalább 1800-2100 közé tevődik, a déli területeken elérheti a 2500 órát is, továbbá a hőmérsékleti viszonyok is kedveznek a napenergia felhasználásának, emiatt is fokozottan érdemes napelemes rendszert telepíteni.

A szakemberek véleménye szerint, mielőtt telepíteni szeretnénk a napelemes rendszert, több tényezőt is figyelembe kell vegyünk a kivitelezéshez. A megfelelő teljesítmény eléréséhez a telepítés kritériumait nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hiszen a beépítés után rengeteg bosszúság érhet minket az oda nem figyelés miatt. Mulasztásunk eredménye nemcsak a vártnál kevesebb megtermelt áram lesz, hanem a kedvezőtlen megtérülés is! A napelemes rendszerek telepítését végző vállalkozások szakembereinek a többsége a helyszíni vizsgálat során kihangsúlyozzák, hogy nem minden tető alkalmas a napelemek beépítésére. Hiába törekszünk az ökotudatos életre, a telepítésnek további kizáró tényezői lehetnek, például az árnyékolás, a tetőszerkezet nem megfelelő állapota, széttagolt tető, vagy a rossz tájolás. Természetesen utóbbiak esetében is létezik megoldás!

Szerencsére a legtöbb családi ház alkalmas a napelemes rendszerek telepítésére, ugyanis amíg egy napelem alapterülete nagyjából 1,65 négyzetméter, addig egy átlagos napelemes rendszerhez körülbelül 24-25 négyzetméter szabad tetőfelület elegendő, a magyarországi családi házak nagy része pedig rendelkezik ekkora tetőfelülettel. Nagyon sokszor hangsúlyozzák a napelemes rendszerek optimális tájolását, amely általában a tetők esetében 35-40 fok közötti dőlésszöget és rendkívül pontos déli irányú beállítást feltételez.

Ha napelemes rendszert szeretne telepíttetni otthonába, keresse fel a Tiszta Energiák a Földért és az Emberért Kft.-t! Szolgáltatásainkról honlapunkon tájékozódhat a www.tisztaenergiak.hu címen! Kérdés esetén hívjon minket telefonon a +3620-331-3999-es számon vagy érdeklődjön e-mailen a robotka.tamas@tisztaenergiak.hu címen!