RSS Feed

Tudnivalók a vasalatokról

Amikor ablak beépítésére, vagy nyílászáró cseréjére kerül a sor, sokszor hallhatjuk a vasalat kifejezést, de nem feltétlenül tudjuk, hogy mit takar. A vasalat a műanyag nyílászáró része, egy igen fontos alkatrész.

A vasalat az ablak zárszerkezete, tehát ez biztosítja az ablak zökkenőmentes nyitását és zárását is. Nem összekeverendő a zsanérral, mely szintén fontos szerepet játszik az ablak nyitásában és zárásában. Ám míg a zsanér a felfüggesztésért felelős sarokvas, a vasalat olyan fém alkatrészek összessége, melyek biztosítják a nyílászárók megfelelő működését. Szintén nem összekeverendő a vasalat a profillal, mely az ablak műanyag elemekkel bevont fém kerete.

A vasalat felelős a biztonságos nyitásért és zárásért, és valamilyen szinten a megfelelő hőszigetelésért is. Sok minden függhet a vasalatok minőségétől, például a nyílászárók terhelhetősége is. Emellett biztonsági célt is szolgálnak, mert manapság már úgy alakítják ki őket, hogy a lehető legnagyobb védelmet nyújtsák a betörők ellen.

Többféle vasalat típus létezik, vannak rejtett és látható vasalatok is. A rejtett vasalat azoknak ajánlott, akik az esztétikus megjelenést tartják fontosabbnak, ugyanis bár kellemesebb megjelenést biztosít, kevésbé hatékony és jóval sérülékenyebb, mint a látható vasalat. Több nyílászáró alkatrészt is tekinthetünk vasalatnak, sokan például a zsanért is ide sorolják. Emellett az ablakban található összes mozgó és merevítő fém alkatrészt, a hibásműködés-gátlót és a zárszerkezetet is nevezhetjük vasalatnak.

Megbízható helyről szerezné be új nyílászáróit, illetve azok tartozékait? Legyen szó akár fa, akár műanyag nyílászáróról, zárakról, vagy vasalatokról, nálunk mindent megtalál! További információért látogasson el az EGI 2008. Asztalosipari és Kereskedelmi Kft. honlapjára, amit a www.enyedi.hu webcímen érhet el, és tekintse meg termékeink széles választékát! Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot, hívja a 36-20-473-7816-es telefonszámot, vagy írjon az egi2008kft.enyedi@gmail.com e-mail címre!